AAA

SCENA | 22.02.2019 12:35 > 22.02 12:35

Gradjani Atine brane pogled na Akropolj, država se slaže

 Obustavljanje radova i preispitivanje gradjevinskih dozvola za dve desetospratnice kod Akropolja u Atini rezultat je peticije gradjana koji su ustali u odbranu pogleda na najveću grčku drevnu znamenitost.

Ministarka kulture Mirsini Zorba je saopštila da je Centralni savet za Arheologiju doneo odluku o reviziji odobrenja za izgradnju te dve zgrade od kojih je jedna već podignuta, mada ne i završena, a druga se upravo gradi.

U donošenju te odluke je učestvovalo i Ministarstvo za zaštitu okoline. Ono je saopštilo da razmatra obustavljanje izdavanja gradjevinskih dozvola za sve radove u okolini Akropolja sve dok se ne preispita urbanistički plan koji bi trebalo da omogući i zaštitu tog zdanja, i njegovu vidljivost pogled na njega.

Ministarka kulture je svoju odluku obrazložila stavom da je "pogled (vidik) opšte kulturno dobro koje se ni u kojem slučaju ne može pretvoriti u nečiju privilegiju".

U tom smislu, ukazala je Zorba, "čak i kada su privilegije zaštićene upravnim odlukama, pravilnicima i gradjevinskim uslovima, dužni smo da se odazovemo na protest društva gradjana u interesu pravne ravnopravnosti i osećaja pravičnosti".

Peticiju sa zahtevom za obustavljanje ili sprečavanje izgradnje zgrada koje ometaju pogled na Akropolj, od oktobra 2018. kada je pokrenuta, potpisalo je svega 4.000 gradjana, ali ove nedelje im se pridružilo još 13.000 stanovnika četvoromilionske Atine, te se država odazvala i postupila kako zahtevaju.

Udruženje gradjana ELLET ("Grčko društvo za okolinu i kulturu") koje je pokrenulo potpisivanje peticije, istaklo je da je "pogled na Akropolj koji dominira Atinom, deo identiteta našeg naroda, i deo evropskog nasledja", te da je zaklanjanje pogleda "greška", a "priznavanje te greške Ministarstva kulture i drugih nadležnih i preispitivanje gradjevinskih dozvola je velikodušan gest".

Ipak, gradjani su ministarku kulture, zbog izdavanja "pogrešnog i protivzakonitog" odobrenja za izdavanje dozvole za izgradnju dve zgrade, tužili najvišem, Upravnom sudu Grčke čija se odluka očekuje.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.