AAA

SCENA | 15.04.2019 21:00 > 15.04 21:00

Zelenović predložio da se ubuduće za kulturu izdvaja dva odsto u državnom budžetu

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i lider stranke Zajedno za Srbiju ocenio je da izdvajanja za kulturu moraju biti veća i najavio da će predložiti novi plan kulturne politike kojim će državna davanja za kulturu biti povećana na dva odsto budžeta.

"U Šapcu izdvajamo sedam odsto budžeta za kulturu. Izaći ćemo pred Srbiju s velikim planom kulturne politike 2,0 odsto državnog budžeta za kulturu. Umesto 9,5 milijardi dinara 25 milijardi. Za pozorišta, knjige i biblioteke, filmove, zaštitu kulturnog nasledja, likovnu i muzičku umetnost i sve što omogućava stvaralaštvo", rekao je Zelenović.

On je na zatvaranju šabačkog Pozorišnog proleća rekao da je taj festival moguće organizovati zahvaljujući većim izdvajanjima za kulturu i dodao da je u proteklih nedelju dana Šabac prošao kroz teatarski život Srbije.
 
"Uživali smo, sa smehom i u suzama, zapitani nad tim kako nam se dogodilo da živimo u Salemu i da nam Tartif lomi duše. Ali bez te zapitanosti nije moguće doneti odluku o borbi za promene. Lepota pozorišnog dela, kojoj smo svedočili, učvršćuje nas u uverenju da za nas, kao narod, ima nade", rekao je Zelenović.

Festival je otvorio "Balkanski špijun" Narodnog pozorišta iz Beograda, a odigrane su i predstave "Petrijin venac" Ateljea 212, "Korešpodencija" Zvezdara teatra, "Veštice iz Salema" Srpskog narodnog pozorišta, "Tartif" u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i SNG iz Novog Sada, "Hronika palanačkog groblja" Kruševačkog pozorišta i "Ujka Vanja" Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Završne večeri, u čast nagradjenih, odigrana je predstava "Limunacija" Narodnog pozorišta iz Niša.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Milos15/04/2019 23:33

Napokon da se neko setio. Narod koji nema kulturnu bastinu gubi svoj identitet. A ovi su nas napredno srozali sto se kulture tice. (One tezgaroske filmice ristovskog ne racunam u kulturu.)

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.