AAA

SCENA | 17.05.2019 17:30 > 17.05 17:30

Usvojena Deklaracija o Fondu za kulturnu saradnju Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope


Savet ministara kulture Jugoistočne Evrope usvojio je na današnjem sastanku u Sofiji Deklaraciju o formiranju Fonda za kulturnu saradnju čiji je cilj finansiranje zajedničkih regionalnih projekata u oblasti kulture.

Pomoćnica ministra kulture i informisanja Srbije za medjunarodne odnose i evropske integracije Asja Drača Muntean izjavila je da ta deklaracija predstavlja dobru osnovu za razvoj Saveta ministara kulture Jugoistočne Evrope i ocenila da će osnivanje Fonda "još više podsticati regionalne projekte i akcije", saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

"Danas iz Sofije šaljemo snažnu poruku da je regionalna saradnja važna za sve nas kao susedne zemlje sa dubokim, neraskidivim kulturnim vezama. Mi kao region uključeni smo u globalne izazove sa kojima se suočavaju kultura i umetnost u 21. veku, ali svi smo se složili da kulturu vidimo kao pokretačku snagu za dijalog, kreativnost i održivi društveni i ekonomski razvoj našeg područja“, rekla je Drača Muntean.

Na sastanku pod nazivom "Unapredjenje kulture za održivi razvoj" ministri kulture i visoki predstavnici ministarstava iz čitavog regiona razmenjivali su mišljenja i iskustva sa predstavnicima Evropske komisije, Uneska i Saveta Evrope, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, glavna tema sastanka "Kultura kao moćno orudje u medjunarodnim odnosima", odnosi se na polje kulturnog dijaloga, otvorenost, dostojanstvo i uzajamno poštovanje, uz protivljenje stereotipima i predrasudama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.