AAA

SCENA | 30.05.2019 16:05 > 30.05 16:05

Održana promocija Pretraživača kulturnog nasledja Srbije


Promocija Pretraživača kulturnog nasledja Srbije održana je danas u Ministarstvu kulture i informisanja, a cilj tog projekta je da se javnosti predstave digitalizovani fondovi i obezbede informacije o kulturnom nasledju koje se čuva u bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika kulture u Srbiji.

"Кao prvi objedinjeni portal za pretragu kulturnog nasledja i mapiranje spomenika i ustanova kulture Srbije, Pretraživač garantuje verodostojnost obradjenih podataka koji su rezultat stručne obrade zaposlenih u ustanovama kulture, i omogućuje korisnicima da se unošenjem ključne reči, na jednom mestu, dobiju osnovne informacije o traženom pojmu", rekao je ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Vukosavljević je istakao da je to je veliki iskorak za ustanove kulture i kulturnu politiku.

Generalni direktor Majkrosofta u Srbiji Željko Vujinović je ukazao na nužnost digitalizacije u savremenom društvu.

"Veoma smo zadovoljni što smo u Ministarstvu kulture i informisanje našli sagovornike koji su prepoznali značaj digitalizacije, i na koji način te savremene tehnologije mogu da doprinesu u tome da jedan nacionalni projekat ugleda svetlost dana," kazao je Vujinović.

Vujinović je dodao da je ovo dobar način da se pokaže šta Srbija ima i da na ovaj način promoviše srpska kulturna baština.

Sva pokretna i nepokretna kulturna dobra, kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji biće predstavljena na jedinstvenom portalu i na tri adrese, kultura.srb, kultura.rs i culture.rs.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.