AAA

SCENA | 11.06.2019 09:50 > 11.06 09:52

Salvator Mundi na jahti saudijskog prestolonaslednika (VIDEO)

Slika Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi", koja je na aukciji prodata po rekordnoj ceni od 450 miliona dolara, verovatno se nalazi na jahti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana, piše AP.

Trgovac umetničkim delima Keni Skačer veruje da je locirao sliku koja je za vrtoglavu sumu kupljena pre godinu i po na Kristijevoj aukciji u Njujorku.

Slika iz oko 1500. je prodata zvanično nepoznatom kupcu, ali su američki mediji pisali da ju je kupio saudijski prestolonaslednik preko prijatelja i rodjaka, princa Badera bin Abdulaha bin Muhameda bin Farhana al-Sauda.

Novi muzej Luvr u Abu Dabiju saopštio je tada da planira da izloži sliku, ne navodeći da li je poklonjena, pozajmljena ili iznajmljena.

Ipak, od tada slika 65x45 cm na kojoj je prikazan Isus Hrist nije nigde izložena što je dovelo u sumnju čak i njenu autentičnost.

Saudijski prestolonaslednik nikad nije ni potvrdio ni demantovao da je kupio sliku.

Skačer, kolekcionar i trgovac iz Londona, na sajtu artnet.com je naveo da je delo tokom noći, avionom Mohameda bin Salmana prebačeno na njegovu jahtu.

On je izrazio zabrinutost da bi restauriranu sliku pronadjenu u delovima mogla da ošteti slana voda.

Skačer veruje i da će slika ostati na moru dok Saudijska Arabija ne ispuni plan i pretvori oblast Al-Ula u mesto kulture koje će privlačiti strane turiste.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.