AAA

SCENA | 04.07.2019 11:40 > 04.07 11:40

Golijat i Dalila verovatno s Krita, potomci drevnih Grka

Novo medjunarodno genetsko istraživanje ukazuje da je moguće da je Golijat bio grčkog porekla, prenosi danas atinski list Katimerini.

Zaključeno je da su Filistejci, najveći protivnici Izrailjaca biblijskih Izraelaca, poreklom od doseljenika koji su u palestinsku oblast došli sa Egeja, iz Južne Evrope i drugde sa Sredozemlja na početku Gvozdenog doba.

Čini se da genetika potvrdjuje dokaze iz arheoloških iskopavanja koja su dovela do teorije da su se Filistejci doselili sa Egeja, o čemu do sada nije bilo saglasnosti.

Prva komparativna studija savremene i drevne DNK iz kostiju desetoro ljudi koji su pre 2.800 do 3.600 godina živeli u drevnom priobalnom gradu Aškelonu (grčki: Askalonas), kod današnje južne granice Izraela s Pojasom Gaze, osvetljava poreklo Filistejaca, koje je do danas problematično pitanje, uz savremene političke implikacije.

Aškelon je bio jedan od glavnih centara Filistejaca u Gvozdeno doba, od kada datiraju kosturi koje su izraelski arheolozi otkrili 2016. godine i iz njih uzeli uzorke u potrazi za DNK.

Istraživači, na čelu s arheološkinjom izraelskog porekla Mihal Feldman iz nemačkog Instituta za proučavanje ljudske istorije Maks Plank u Jeni, specijalistkinjom za arheogenetiku, našli su osnovane genetske nagoveštaje da su se preci Filistejaca doselili na Bliski istok sa zapada i postepeno, u narednim vekovima, njihova DNK se pomešala sa DNK lokalnog stanovništva, objavio je američki naučni časopis "Science Advances".

DNK Filistejaca je od 25 do 70 odsto slična sa DNK drevnih skeleta sa Krita, a sličnosti ima i s ljudima s Iberijskog poluostrva i sa Sardinije.

Filistejci čiji je pripadnik bio Golijat koji je, po legendi, izgubio dvoboj s Izrailjcem Davidom, i lepa Filistejka Dalida koja je, pod drugoj legendi, tajno Izrailjcu Samsonu isekla kosu i time mu uništila moć, došli su na loš glas jer ih jevrejska Biblija naziva glavnim neprijateljima Izrailjaca.

Drevni tekstovi ne pišu mnogo o njima, osim kasnijeg navoda da su došli iz "Kaftora" kako se u Bronzano doba nazivao Krit.

Pre oko jednog veka Egipćani su našli reference u hijeroglifskim tekstovima s kraja 12. veka pre nove ere o tome da je jedan narod, verovatno Filistejci, doputovao "sa ostrva" i napao Kipar i obale južne Turske, Sirije i Libana, sa Egiptom kao krajnjim ciljem napada.

Između 1985. i 2016. godine, "Misija Leob Levi" program Semitskog muzeja Univerziteta Harvard, proučavala je poreklo Filistejaca u Aškelonu, jednom od, po Bibliji, pet "filistejskih gradova".

Ta misija čiji je direktor, arheolog Daniel Masters, učestvovao i u novoj genetičkoj studiji, našla je dokaze da je u 12. veku pre nove ere došlo do značajnih promena u životu na tom području, kao što je pojava keramike izradjene grčkom tehnologijom. Te primene su pripisane dolasku Filistejaca.

Medjutim, mnogi naučnici su do sada odbijali da prihvate da se radi o masovnoj seobi ljudi, već su insistirali da je to bila samo lokalna imitacija navika stranaca Mikejaca i Egejaca, jer su Izrailjci s njima došli u kontakt putem trgovinske i druge razmene.
Novo istraživanje koje je vrhunac više od 30 godina arheološke i genetske analize, ipak zaključuje da su Filistejci masovno sa zapada došli na južni Levant, putujući morem tokom prelaznog perioda izmedju Bronzanog i Gvozdenog doba (12. vek pre nove ere). To je bio buran period za čitav istočni Mediteran, tokom kojeg su mnogi gradovi bili uništeni, a imperije propale.

Feldman je izjavila da nova studija ukazuje da je poreklo Filistejaca iz južne Evrope, što ih verovatno povezuje s takozvanim "Narodima s mora" koji se često pominju u drevnim rukopisima. To će, kako je rekla, zahtevati dalje genetske analize većeg uzorka da bi se preciznije odredilo od kojeg su mediteranskog stanovnišva poreklom Filistejci. Feldman, piše drugi časopis, bitanski "New Scientist", smatra da je vrlo verovatno da su Filistejci poreklom iz današnje Grčke.

Naučnici ukazuju da je za samo dva veka od dolaska Filistejaca, njihov "genetski otisak" toliko "razvodnjen" da je praktično nestao. Iako su Filistejci u očima Izrailjaca ostali neprijatelji, njihova DNK je tada već bila sasvim levantinska, jer se izgubio gotovo svaki grčki trag.

"Verovatno su se svi doseljenici ženili s lokalnim stanovništvom, te je njihovo strano poreklo nestalo iz DNK", rekla je Feldman.

"Uzimajući u obzir genetske i arheološke podatke, jača mišljenje da je došlo do migracije iz područja koja sada zovemo Grčka i zapadna Turska", rekao je Kristof Bahuber sa Univerziteta u Oksfordu, zaključuje "Katimerini".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.