AAA

SCENA | 23.09.2019 18:50 > 23.09 20:04

Kulturna manifestacija Pesničke vatre zlatiborske održana prvi put na Zlatiboru (VIDEO)


Tradicionalna kulturna manifestacija "Pesničke vatre zlatiborske", šesta po redu, održana je prvi put na pozornici Kulturnog centra na Zlatiboru.

Poetsko – muzički program bio je posvećen Johanu Volfgangu Geteu i Vuku Stefanoviću Karadžiću, a Povelju pesničkih vatri dobio je Milovan Vitezović, saopštila je danas opština Čajetina.

U saopštenju se navodi da je ovogodišnji program posvećen Geteu, prevodiocu Hasanaginice na nemački, povodom 270 godina od rodjenja, kao i stvaraocu iz Srbije sa kojim se susretao, Vuku Stefanoviću Karadžiću.

Čitani su odlomci dela velikana evropskog neoklasicizma i romantizma kao što su "Jadi mladog Vertera", "Faust", "Čežnja".

Saradnja Getea i Karadžića dočarana je insertima iz nagradjivane serije Radio televizije Srbije "Vuk Karadžić", scenariste Milovana Vitezovića, dobitnika šeste Povelje pesničkih vatri.

On nije prisustvovao uručenju, publici se obratio video porukom.

"Užički kraj je zavičaj pesnika. Ne bih baš sebe ubrajao u red pesnika, ali pisao sam nešto. Ono što je najznačajnije i što volim u ovom kraju to su pesme Slavka Vukosavljevića, Ljubomira Simovića, Milosava Tešića, Radomira Andrića, Milice Zdravković, Vladana Mitrovića, Miodraga Stranisavljevića i ponajviše Ljubivoja Ršumovića", kazao je Vitezović.

Autori Medjunarodnih susreta pisaca su i ove godine učestvovali na Pesničkim vatrama, ulogu domaćina imala je pesnikinja Mirjana Ranković Luković, a predstavili su se pesnici iz Slovačke, Azerbejdžana, i Rumunije.

Aždar Ol iz Azerbejdžana kazao je da mu se svidja Zlatibor, ali i Srbija kao zemlja.

"Nekoliko naših izdanja koja su prevedena na srpski su ovde i odštampana i knjige će biti predstavljene u Udruženju književnika. Vrlo smo zadovoljni ovim mestom, može se odmarati, razmišljati, pisati... Saradnja Azerbejdžana i Srbije je veoma razvijena. U Bakuu su prevedena i izdata mnoga dela, kako savremenih pisaca, tako i srpskih klasika", kazao je Ol.

Kasijan Marija Spiridon iz Rumunije ocenila je izlazak iz Beograda i dolazak na Zlatibor kao vrlo inspirativan.

"Program je bio izvanredan i poezija je pravi ambasador naših naroda i kultura. Misija poezije je ovde vrlo razvijena, pesnici su duhovi svog naroda i to je nabolja reklama i najbolji pokazatelj dobrih odnosa i pesnici čine mnogo više nego političari. Vuk Karadžić je heroj svog naroda, živeo je u teško tursko vreme, ali je prirodno da se na Balkanu zna šta se medju nama dogadja i ko koliko vredi", istakao je.

"Dok živiš, budi živ" su Geteovi stihovi i slogan programa.

U programu su učestvovali glumci Vjera Mujović, Fedja Stojanović i Slobodan Ljubičić i operski solista Aleksandar Stamatović, kompozitor Rade Radivojević i pijanista Ljubodrag Begović, kao i hor Osnovne škole "Dimitrije Tucović" iz Čajetine pod upravom profesora Marka Kutlešića.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.