AAA

SCENA | 01.10.2019 19:00 > 01.10 19:00

Vukosavljević: Za Kapitalni projekat nalazišta Caričin grad 400 miliona dinara, za Belo brdo 365

Ministarstvo kulture predložio je Ministarstvu finansija za period od 2020. do 2023. godine usvajanje Кapitalnog projekta "Кonzervacija, restauracija i prezentacija arheološkog nalazišta Caričin Grad u opštini Lebane", a za period od 2020. do 2022. godine predložilo je usvajanje Кapitalnog projekta za nalazište Belo brdo u Vinči, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Za Caričin grad predložen je iznos od oko 400 miliona dinara, dok je za Belo brdo u Vinči predloženo oko 365 miliona dinara, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Vukosavljević je na konferenciji za novinare pod nazivom "Stanje arheoloških lokaliteta u Srbiji i perspektive zaštite", koja je održana u Beogradu radi skretanja pažnje javnosti na probleme sa kojima se služba zaštite suočava i na načine njihovog prevazilaženja, kazao da Srbija vrvi od arheološkog blaga koje stoji na dohvat ruke.

"Tema arheologije retko je tema u našim medijima. Ona postaje prepoznatljiva kada se dođe do nekog više ili manje značajnog otkrića", kazao je Vukosavljević.
 
On je skrenuo pažnju na veliki problem sa kojim se arheologija i kultura suočavaju u Srbiji.

"Divlji kopači, pljačkaši arheoloških lokaliteta krnje nalazišta i njihovu celovitost, a onda pronadjene predmete prodaju na crnom tržištu. Ministarstvo kulture i informisanja će uputiti MUP-u elaborat u kom će biti ukazano na mesta gde su otvorene rane ovog problema. Divljim kopačima ovom prilikom obećavam da ćemo ih suočiti sa zakonskim posledicama", istakao je Vukosavljević.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.