AAA

SCENA | 04.10.2019 20:35 > 04.10 20:39

U Narodnom muzeju u Šapcu virtuelna tvrdjava

U Narodnom muzeju u Šapcu posetiocima će za vikend biti dostupna virtuelna izložba posvećena srednjevekovnoj šabačkoj tvrdjavi iz 15. veka.

Do nedelje će postojati tri virtuelne stanice, odnosno "portala" do 1493. godine, a potom će jedna biti premeštena u videoteku Muzeja, kao deo stalne postavke, preneo je Glas Podrinja.

Projekat "tVRdjava" nastao je prema prikazu grada Šapca iz 1493. godine, koji se nalazi u "Svetskoj hronici" Hartmana Šedela, nemačkog lekara i istoričara i najstarija sačuvana je sačuvana ilustracija Šapca.

Čitav projekat, odnosno novi deo stalne postavke Narodnog muzeja u Šapcu, značajan je za najmladje pre svega, iako svi mogu da uživaju i osete mogućnosti savremenih informacionih tehnologija.

Kroz virtuelnu šetnju, ne upoznaju se samo gradjevine, već su kraj posetilaca i projektovani stanovnici Šapca u tom periodu. Osnov koncepta su prvi nacrti Šapca nastali krajem 15. veka.

Kustos i autorka knjige o tvrdjavi Svetlanka Milutinović rekla je večeras da je trodnevna virtuelna postavka prilika da svi dožive "plastično" istoriju.

"U kombinaciji sa knjigom o tvrdjavi, imamo kompletiran način upoznavanja sa prošlošću o kojoj se nedovoljno govori u školi. Čak i oni koji ne vole istoriju imaju doživljaj koji ostaje u njima, a iz koga mogu mnogo i da nauče", rekla je Milutinović.

Otvaranju postavke prisustvovali su gradonačenik Šapca Nebojša Zelenović, kao i novinari i urednici lokalnih i više beogradskih medija, odnosno novinarskih udruženja.

Sutra od 17.00 do 20.00 i u nedelju od 10.00 do 13.00 časova, svi zainteresovani uz besplatan ulaz mogu da se upoznaju sa istorijom Šapca 15. stoleća.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.