AAA

SCENA | 22.10.2019 22:50 > 22.10 22:50

Ministar kulture Srbije u Unesku o 'opstanku srpskih svetinja na Kosovu', o Baču i Limesu

 Delegacija koju predvodi ministar kulture i informisanja Srbije, Vladan Vukosavljević, imala je u Parizu, u sedištu Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO), sastanak o "pitanje opstanka srpskih svetinja na Kosovu" i nizu drugih tema, saopštilo je večeras u Beogradu Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Na sastanku s Ernestom Otoneom, pomoćnikom generalne direktorke Uneska za kulturu, bili su i ambasadorka Srbije u Unesku Tamara Rastovac Siamašvili i Mehtild Rusler, direktorka Centra za svetsko nasleđe (World Heritage Center).Razgovaralo se o "unapređenju raznolikosti kulturnih izraza" i merama koje doprinose zabrani i sprečavanju nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara.
Sagovornici su se složili, prenosi Ministarstvo, da bi države i međunarodne organizacije trebalo da pojačaju rad na sprečavanju ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Razgovaralo se i o nameri Srbije da Unesku predloži još dva upisa na Listu svetske baštine: Kulturnog predela Bač i transnacionalnog dobra Limes Granice Rimskog carstva.

Pomoćnik generalne direktorke Uneska, Otone je pozvao zemlje Balkana da, tamo gde postoje uslovi, zajedno nominuju dobra za Uneskovu listu.

Bilo je reči i o generalnom stavu Uneska o rekonstrukciji verskih objekata koji su pod njegovom zaštitom, a u kojima je revitalizovan monaški život.

"Jedna od najvažnijih tema o kojima se razgovaralo bilo je pitanje opstanka srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji", a zaštita tih objekata koji su na Listi ugrožene svetske baštine, jedan je od prioriteta Vlade Srbije i Ministarstva kulture i informisanja, piše u saopštenju.

"Na sastanku je naglašeno da očuvanje kulturne baštine na Kosovu i Metohiji predstavlja i obavezu celog sveta, a ministar Vukosavljević ponovio je ozbiljnu zabrinutost za opstanak srpskog kulturnog nasleđa na tom prostoru", navelo je njegovo ministarstvo.

Cilj posete Unesku je priprema Srbije za novi četvorogodišnji mandat u Izvršnom savetu te medjunarodne organizacije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.