AAA

SCENA | 23.10.2019 20:25 > 23.10 21:33

U PTT muzeju predstavljen film o izvlačenju srpske vojske iz Albanije (VIDEO)


Video zapis o izvlačenju srpske vojske iz Albanije koji je načinila italijanska ratna mornarica predstavljen je večeras u PTT muzeju u Beogradu, na tribini "Kultura putem pošte".

Profesorka Mila Mihajlović kazala je da je video zapis "Italijanski vojnici za srpsku vojsku 1915-1916" arhivska gradja koja, kako je ocenila, duboko povezuje Italiju i Srbiju.

"Ta arhivska gradja je jedino fotografsko svedočanstvo, jedini video zapis izvlačenja srpske vojske iz Albanije. To je poduhvat koji je izvela italijanska ratna mornarica i time je, kako je rekao profesor Momčilo Pavlović, Italija spasila kičmeni stub srž nacionalnog bića Srbije", kazala je profesorka Mihajlović za agenciju Beta.

Ona je navela da je ovo prvi put da se u Beogradu prikazuje "velelepna veličanstvena istinita priča o zajedničkoj sudbini dva naroda koju istorija tokom vekova veže".

Dodala da je da će susreti, poput večerašnjeg, pomoći još većem prijateljstvu dva naroda.

Urednik tribine "Kultura putem Pošte" Željko Sarić kazao je večeras u PTT muzeju, koji je u sastavu javnog preduzeća Pošte Srbije, da je to 47 tribina organizovana u pet godina.

Sarić je rekao da je na dosadašnjim tribinama veliki ciklus bio posvećen Srbiji u Prvom svetskom ratu i da se do sada pričalo o holandskoj, ruskoj, francuskoj pomoći Srbiji u tom ratu.

On je podsetio da je profesorka Mila Mihajlović objavila dve knjige na temu italijanske pomoći Srbiji u Prvom svetskom ratu.

Govoreći o filmu koji traje nekoliko minuta, rekao je da je to originalni video materijal ukrcavanja srpskih vojnika na italijanske ladje.

"Tako da je ovo jednostavno arhivski materijal, neka dokumentacija koja je malo poznata široj javnosti", rekao je Savić za agenciju Beta.

On je ocenio da je večerašnje predavanja u funkciji da se osvetli momenat kada je bilo "biti ili ne biti za srpski narod".

Savić je rekao da je sledeća tribina u PTT muzeju u decembru i da će biti posvećena serijalu poštanskih maraka sa likom kralja Milana Obrenovića.

Medju gostima večerašnje tribine bili su predstavnici ambasade Italije u Srbiji, Vojske Srbije, Skupštine Srbije i Ministarstva kulture i informisanja.
CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.