AAA

SCENA | 12.11.2019 13:25 > 12.11 13:25

Grčka: Kineski predsednik podržao povratak frizova Partenona iz Londona u Atinu


Kineski predsednik Si Djinping danas je pred kraj posete Grčkoj, izrazio podršku njenom zahtevu za repatrijaciju frizova odnetih s Partenona, izloženih u Britanskom muzeju u Londonu."Ne samo da se slažem s povratkom partenonskih frizova, nego vas uveravam u našu podršku, jer i je izvan naše zemlje mnogo kineskih kulturnih dela koja pokušavamo da vratimo", rekao je kineski predsednik.

Tokom posete novom Muzeju Akropolja, Si je video kopije frizova koje je početkom 19. veka s Partenona otkinuo britanski ambasador na tadašnjem otomanskom dvoru, lord Elgin, i odneo u London. Po Britancima, otomanski vladari u Grčkoj su lordu dali dozvolu da ih skine i odnese.

Velika Britanija stalno odbija da te izvajane mermerne ploče vrati Grčkoj, izgovarajući se boljim uslovima u Londonu, iako Atina od 2009. godine ima ultra-moderan muzej da ih dočeka.

Atina kaže da je dozvola za oduzimanje frizova nevažeća jer ju je dao okupator, a ne Grčka.

Grčka koja već 30 godina zahteva povratak frizova ukradenih s drevnog hrama, imala je koristi od posredovanja koje je predložio Unesko kao pomoć dvema državama da reše spor oko frizova, ali do toga ipak nije došlo.

Grčke vlade su čak razmatrale i podnošenje tužbe protiv Velike Britanije, a taj predmet je nedavno poveren čuvenoj britanskoj advokatici Amal Alamudin Kluni.

Ali, prethodna vlada Aleksisa Ciprasa se naposletku odlučila za "diplomatski put", podjednako neuspešno kao i mnoge pre nje.

Novi, konzervativni premijer Kirijakos Micotakis, izabran u julu, uputio je zvaničan zahtev Londonu za pozajamljivanje frizova radi izložbe povodom dva veka grčke nezavisnosti, 2021. godine. Isti zahtev je upućen Parizu za deo friza s Partenona s prikazom mitske bitke kentaura i ljudi, koji je u Nacionalnom muzeju u Luvru.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.