AAA

SCENA | 19.11.2019 13:00 > 19.11 13:00

Predsednik SANU zamolio akademike da istraju u očuvanju načela i principa

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti (SANU) Vladimir S. Kostić zamolio je danas akademike da "istraju u očuvanju načela i principa kamena-temeljca" te ustanove koja je, kako je ukazao, "daleko veća i važnija od svakog od njih (članova)".

Kostić je to rekao na svečanosti kojom je SANU obeležila 178 godina postojanja.
Kazao je da je danas vreme "svakovrsnih redukcija i nerazumevanja", da političke podele usmeravaju svoje aktere "i na direktnu regrutaciju ustanova i pojedinaca, uz jedini zlokobni koncenzus: Ko nije s nama, taj je protiv nas".

Kostić je kazao da SANU treba sačuvati "da je u naletu svakovrsnog ludizma ne bi rušili oni koji o njoj ne znaju ništa" i istakao da očekuje da će svi njeni članovi odbraniti osnovna načela akademije na kojima je ona zasnovana.

"Niz prethodnih izbornih ciklusa uzrokovao je izvesne naprsline, rekao bih pokatkad i ozbiljne pukotine u odnosima medju našim članovima u barem polovini odeljenja, izmedju odeljenja, izmedju članova, ponekad i medju dojučerašnjim kućnim prijateljima", podsetio je on.

Kostić je kazao da su se u procesima političkih izjašnjavanja jasno pokazale političke i ideološke razlike medju članovima, i izrazio zabrinutost da će se te razlike odraziti na SANU.

"Pred Akademijom je, u ovim vremenima podela, sučeljavanja i otvorenih vredjanja, gotovo prosvetiteljska obaveza da sopstvenim ponašanjem i praksom ukaže da je moguće u suprotstavljanju mišljenja sačuvati poštovanje za sagovornika, pa i radoznalost da se čuje drugačije mišljenje. Ta linija do sada, sa zadovoljstvom konstatujem, nije predjena", kazao je Kostić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.