AAA

SCENA | 17.02.2020 16:55 > 17.02 16:55

Portret mlade žene ipak Rembrantovo delo

Slika stara 400 godina koja je nastala u Rembrantovoj radionici a pripisivana nepoznatom autoru, ipak je delo Holandskog umetnika, utvrdjeno je zahvaljujući savremenoj tehnologiji.

Decenijama je u Muzeju umetnosti u Alentaunu (Pensilvanija) stajala slika radena tehnikom ulje na hrastu pod nazivom "Portret mlade žene"' i pripisivana je Rebrantovom studiju.

Pre dve godine slika je poslata na Univerzitet u Njujorku zbog čišćenja i konzervacije.

Tamo su konzervatori počeli da uklanjaju slojeve gustog laka koji su dodavani vekovima i počeli su da sumnjaju da je Rembrant odgovoran za originalne poteze četkicom koji su se videli ispod.

"Naša slika je imala brojne slojeve laka i to je zaista zatamnilo ono što se moglo videti o originalnom kistu, kao i originalnoj boji", rekla je zamenica kustosa u Muzeju umetnosti Alentaun.

Konzervatori su koristili razne alate, uključujući rendgensku, infracrvenu i elektronsku mikroskopiju, kako bi bili sigurni da je to delo jednog od najznačajnijih i najpoštovanijih umetnika u istoriji.

Spoljni stručnjaci koji su pregledali sliku iz 1632. godine nakon završetka dvogodišnje restauracije složili su se sa ocenom da je u pitanju autentični Rembrant.

Kad je "Portret mlade žene" zaveštan muzeju 1961. godine, smatralo se da je to Rembrant. Otprilike deceniju kasnije, grupa stručnjaka utvrdila je da ga je naslikao jedan od njegovih pomoćnika.

Muzej nije procenio sliku i nema nameru da je proda, ali Rembrantova dela su već donela desetine miliona dolara.

Slika se trenutno nalazi u trezoru muzeja, a biće izložena na javnoj izložbi 7. juna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.