AAA

SCENA | 23.03.2020 22:00 > 23.03 22:00

Otkrijte Versaj kroz virtuelne izložbe

Versaj, zatvoren zbog pandemije korona virusa, omogućava posetiocima da onlajn razgledaju izložbe, skulpture i bogatstvo ovog svetski čuvenog dvorca nadomak Pariza.


Kako se navodi na sajtu Versaja, virtuelne izložbe su specijalno napravljene zahvaljujući saradnji s Guglom koja omogućava posetiocima da interaktivno urone i otkriju slike, skulpture i gravure u novom svetlu.
Ponudjeno je više izložbi uključujući "Luj XIV/Nikola Fuke: istorija ukusa", koja pruža novi pogled na te dve ličnosti. Iako se u istoriji uvek isticao sukob Luja XIV i njegovog ministra Fukea, njihove zajedničke umetničke vizije dokazuju da su imali izražen ukus u arhitekturi, unutrašnjem uredjenju i pejzažnom uredjenju vrta, a angažovali su najbolje umetnike svog vremena.

Izložba "Luj XIV, izgradnja političke slike" kroz više od 200 portreta i 750 gravura pokazuje da je ovaj apsolutni monarh kao niko znao kako da od umetnosti napravi instrument moći.

Medju izložbama je i "Moda u Versaju" koja i danas inspiriše kreatore. Upravo su 1780-ih, za vreme vladavine Luja XIV, počeli da se pojavljuju trendovi u ženskoj i muškoj modi.

Versaj nudi i izložbe iz gastronomije, kao i o nauci u tom dvorcu, a sve kako bi posetioci mogli da i u vreme pandemije korona virusa, uživaju u ovim vrednim kolekcijama.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.