AAA

SCENA | 29.03.2020 10:55 > 29.03 10:55

Preminuo slavni poljski kompozitor i dirigent Kšištof Penderecki

Slavni poljski kompozitor Kšištof Penderecki, najznačajniji predstavnik poljske modernističke i avangardne muzike, umro je danas u Krakovu u 86. godini, nakon duge i teške bolesti, saopštilo je Udruženje Ludviga van Betovena u Poljskoj, na čijem čelu je udovica Pendereckog.

Rodjen 23. novembra 1933. godine u Dembici u Poljskoj Penderecki u detinjstvu je učio violinu i klavir a kasnije je studirao na Muzičkoj akademiji u Krakovu, čiji je jedno vreme od 1972. godine bio rektor.

Za 60 godina komponovanja ostavio je u svom opusu četiri opere, osam simfonije i niz kompozicija za orkestar, horske kompozicije na verske tekstove i iako svetski priznati kompozitor klasične muzike nije se bojao da prelazi žanrove i koketira i sa popularnom muzikom a komponovao je i filmsku muziku.

Medjunarodno priznanje Penderecki je stekao i kao dirigent svojih i dela drugih kompozitora.

Medju njegova najpoznatija dela spadaju Žrtvama Hirošime tren za 52 gudačka instrumenta, Simfonija br 3, Poljski rekvijem ili Pasija po Luki.

Njegovu muziku koristili su mnogi filmski režiseri, recimo Vilijam Fridkin u "Egzorcistu" ili Stenli Kjubrik u "Isijavanju" a novije je za film "Katin" Andžeja Vajde komponovao muziku.

Kšištof Penderecki je za svoje kompozicije i dirigovanje ocenjen nizom prestižnih poljskih i medjunarodnih nagrada, izmedju ostalog četiri puta je nagradjivan prestižnim nagradama Gremi američke Akademije za diskografsku umetnost i nauku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.