AAA

SCENA | 21.04.2020 13:00 > 21.04 13:17

Beogradska tvrdjava zbog gondole medju sedam najugroženijih spomenika Evrope (VIDEO)

Organizacija Evropa nostra objavila je danas listu sedam najugroženijih spomenika Evrope, na kojoj se nalazi Beogradska tvrdjava sa okruženjem zbog, kako je organizacija navela, "štetnog projekta izgradnje gondole".

"Autentičnost i integritet ove impresivne tvrdjave – koja je na Tentativnoj listi UNESCO kao deo najveće pan-evropske nominacije za svetsko nasledje, Granice rimskog carstva – ugrožena je štetnim projektom izgradnje žičare (gondole)", navodi se u saopštenju Evropa nostre.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je u novembru 2019. godine da je u budžetu glavnog grada za 2020. opredeljeno 425 miliona dinara za izgradnju gondole.

Gondola bi trebalo da povezuje obale reke Save, odnosno Beogradsku tvrdjavu i park Ušće.

Ostali kulturni spomenici na listi najugroženijih u Evropi su Narodno i eksperimentalno pozorište u Albaniji, Zamak Jezeri u Češkoj, Zamak Samecano u Italiji, "Y-blok Vladina četvrt" u Norveškoj, Zombierki elektrana u Poljskoj i Plečnikov Stadion u Sloveniji.

Listu "7 najugroženijih 2020" sačinili su Evropa nostra i Institut Evropske investicione banke i posetiće svaki od sedam lokaliteta zajedno sa organizacijama koje su nominovale te spomenike kulture i sastati se sa ključnim interesnim stranama.

"Timovi stručnjaka različitih disciplina ponudiće stručne savete, identifikovati moguće izvore finansiranja i pomoći u mobilizaciji široke podrške kako bi se ovi lokaliteti očuvali. Uz to, formulisaće i komunicirati niz preporuka za buduće delovanje", dodaje se u saopštenju.

Izvršni predsednik Evropa nostre Herman Parzinger izjavio je da ta lista obuhvata raznolikost kulturnog nasledja koje se suočava sa različitim pretnjama.

"Sva ova blaga kulturnog nasledja pričaju evropsku priču koja je deo zajedničke kulture i istorije. Stavljajući ih na ovu listu šaljemo važnu poruku solidarnosti sa lokalnim zajednicama, gradjanima i aktivistima: u ovim izazovnim vremenima, vaši napori da sačuvate ova mesta podržani su od strane evropskog pokreta posvećenog očuvanju nasledja", kazao je on.

Dekan Instituta Evropske investicione banke Francisko de Paula Koeljo rekao je da stavljenjem ugroženih lokaliteta pod reflektore javnosti taj program igra ključnu ulogu u očuvanju najvrednijih elemenata Evrope kulturnu raznolikost i nasledje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.