AAA

SCENA | 29.05.2020 19:10 > 29.05 20:03

Na severu Italije otkriveni odlično očuvani rimski mozaici (VIDEO)


Arheolozi su pronašli odlično očuvane rimske mozaike ispod vinograda na severu Italije, i pretpostavlja se da su to bili delovi drevne vile koju su stručnjaci pominjali pre 100 godina, saopštile su danas lokalne vlasti.

Raskošni mozaici u jakim bojama i sa geometrijskim crtežima pronadjeni su nedavno u naselju Negrar u blizini Verone, a moguće je da su to delovi rimske vile iz trećeg veka, koju su od 1922. godine pominjali arheolozi.

"Veoma je impresivno videti te kvalitetne mozaike koji su sačuvali boju", rekao je za Frans pres predsednik opštine Negrar Roberto Grizon.

Meštani tog vinogradarskog područja gde se proizvodi italijansko crno vino Valpoličela (Valpoliccela) znaju godinama da se tu kriju drevni ostaci, pošto su radjene razne procene i istraživanja tla.

Gradski arheolog Djani de Cukato izjavio je da je imao utisak da se vreme vratilo unazad kada je video mozaike sa geometrijskim motivima u crvenoj, sivoj, beloj i braon boji.

Prema njegovoj proceni, mozaici su pravljeni pre 250 do 400 godina posle nove ere.

Takodje se procenjuje da je vila bila veličine oko 300 kvadratnih metara, a arheolozi su na istom području pronašli ostatke i drugih zgrada, koje su verovatno bili pomoćni objekti u vrtu vile.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.