AAA

SCENA | 02.06.2020 23:25 > 02.06 23:25

'Fejsbuk' zabranjuje ruskoj umetnici objavljivanje 'opasnih' fotografija iz Drugog svetskog rata


Jedna Ruskinja, medju vodećim svetskim "koloristima" koji obnavljaju istorijske crno-bele fotografije i dodaju im boju, strahuje da će joj trajno biti zabranjeno objavljivanje fotografija na "Fejsbuku" i "Instagramu" gde su joj nalozi više puta blokirani.

Olga Širnina ima tri nove zadivljujuće slike, spremne za objavljivanje na društvenim mrežama gde ima više od 45.000 pratilaca, ali ne želi da ih objavi na "Fejsbuku" i "Instagramu", jer, kako je rekla za Radio Slobodna Evropa, "bila bih sigurno ponovo suspendovana".

Širnina koja radi pod pseudonimom "Klimbim", prevoditeljka je ruskog i nemačkog zaljubljena u istoriju, kaže da posle sati istraživanja svake fotografije, bojom dodaje živost crno-belim istorijskim slikama "iz čistog zadovoljstva".

Širnina je predstavljena na vodećim veb-sajtovima vesti i umetnosti širom sveta, a svoje radove besplatno daje svakom ko će ih neprofitno koristi. Fotografije iz njene obojene kolekcije predstavljaju mešavinu svakodnevnog života, portreta i istorijskog foto-novinarstva iz celog sveta. Nijedna od njenih legendi pod fotografijama ne sadrži politički komentar.

U septembru 2019. godine, Širnina je od "Instagrama" dobila prvo obaveštenje da fotografija koju je obojila, na kojoj je nekoliko viših nacističkih vođa, "krši smernice zajednice o opasnim organizacijama" i da bi njen nalog mogao biti ukinut i izbrisan ako ponovo objavi nešto slično.

Na toj fotografiji povučenoj sa "Instagrama", snimljenoj 1939. godine su izmedju ostalog jedan od najmoćnijih ljudi nacističke Nemačke, Hajnrih Himler i nemački ambasador u Poljskoj Hans-Adolf fon Moltke.

U narednih nekoliko meseci, još nekoliko obojenih fotografija Širnine je uklonjeno sa "Fejsbuka" i njegove foto-platforme "Instagram".

Stvari su se za Širninu pogoršale kada je njen nalog na "Fesjbuku" suspendovan pošto je objavila obojenu fotografiju dvojice nacističkih vojnika kako provaljuju u jednu kuću tokom bitke u Ukrajini. Pošto na fotografiji nema nacističkih oznaka, pretpostavlja se da je sliku zabranio čovek, a ne automatski sistem "Fejsbuka".

Širnina je ponovo kratko upozorena da je "prekršila pravila o opasnim organizacijama", ali se ona na to žalila i njena žalba je prihvaćena, za razliku od ostalih koje "Fejsbuk" nije uvažio.

Politika te kompanije o "opasnim pojedincima i organizacijama" kaže da "ne dozvoljava prisustvo na 'Fejsbuku' bilo koje organizacije ili pojedinca koji proglase neku nasilnu misiju ili su umešani u nasilje".

Kao takve "misije" i oblici nasilja su navedeni: teroristička aktivnost, "organizovana mržnja", masovno ubistvo i pokušaji takvog ubistva, kao i višestruko ubistvo, trgovina ljudima, organizovano nasilje ili kriminalna aktivnost, i "izražavanje podrške ili pohvale grupama, vođama ili pojedincima koji su uključeni u te aktivnosti".

Početkom maja ove godine nalog Širnine na "Fejsbuku" je bio suspendovan na tri dana jer je objavila obojenu verzije čuvene fotografije Evgenija Haldeija kako sovjetski vojnici podižu zastavu SSSR-a na Rajhstagu u Berlinu 1945. godine.

Njena žalba na tu odluku je odbijena i ona je tek posle tri dana čekanja mogla da koristi svoj nalog sa više od 20.000 pratilaca, ali je u medjuvremenu morala da "Fejsbuku" pošalje svoju skeniranu vozačku dozvolu, da bi potvrdila svoj identitet.

Širnina kaže da ju je "zaintrigirala" očigledna neusklađenost promenljivih pravila "Fejsbuka" i kaže da joj nije jasno koje bi slike mogle izazvati trajnu zabranu.

"Radim sa stvarnim istorijskim fotografijama i one se ne mogu 'ispraviti'!" kako bi "Fejsbuk" želeo, rekla je ona.

S druge strane, nekoliko slika sovjetskih lidera odgovornih za smrt miliona ljudi, i u Sovjetskom savezu, i u Poljskoj pred početak Drugog svetskog rata, kao i druge fotografije sa sovjetskim simbolima, bez problema su objavljene na njenim stranicama.

Radio Slobodna Evropa je od Odeljenja "Fejsbuka" za štampu tražio objašnjenje o tome koji istorijski snimci krše njegove "smernice za zajedniceu", ali odgovor nije stigao.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.