AAA

SCENA | 26.06.2020 18:35 > 26.06 18:41

Ruski reditelj Serebrenikov osudjen uslovno na tri godine zatvora (VIDEO)


Sud u Moskvi osudio je danas ruskog pozorišnog i filmskog reditelja Kirila Serebrenikova uslovno na tri godine zatvora zbog pronevere novca.

Sudija Olesija Mendelejeva, koja je izrekla presudu, izjavila je da se reditelju zabranjuje da vodi neku kulturnu ustanovu.

"Bez komentara", rekao je reditelj posle izricanja presude. Serebrenjikov je tokom sudjenja danas nosio crnu zaštitnu masku zbog epidemije korona virusa.

Tužioci su zatražili šestogodišnju kaznu zatvora za reditelja zbog pronevere 129 miliona rubalja (1,6 miliona evra) državnih sredstava datih za finansiranje jednog pozorišnog projekta.

Serebrenikov (50) odbacuje optužbe kao apsurdne, a mnogi u Rusiji smatraju da je to kazna zbog njegovih stavova protiv vlasti. Njegove produkcije od drame do opera i filmova ismevale su zvanične laži, korupciju i rastući konzervativizam.

Reditelj je proveo gotovo dve godine u kućnom pritvoru od avgusta 2017. do aprila 2019, a nekoliko njegovih saradnika više meseci je u zatvoru.

Oko 3.000 ličnosti iz kulture u peticiji je pozvalo resorno ministarstvo da odustane od sudskog gonjenja, uz ocenu da je slučaj "izmišljen".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.