AAA

SCENA | 05.07.2020 10:45 > 05.07 10:54

Pariski muzej Luvr sutra će biti otvoren u post-kovid verziji

Muzej Luvr, jedan od najvećih i najposećenijih muzeja u svetu, sutra će biti otvoren sa svim mogućim sanitarnim i merama opreza, i bez uobičajenih američkih i azijskih turista u ovo doba godine.

Kriza korona virusa napravila je finansijsku štetu od više od 40 miliona evra, izjavio je direktor čuvenog Luvra Žan-Lik Martinez (Jean-Luc) i dodao da muzej očekuje finansijske teškoće tokom tri godine.

Sutra će biti otvoreno 70 odsto velelepnog zdanja ili oko 45.000 kvadratnih metara. Biće otvoreni najposećeniji delovi muzeja, kao što su dvorane antikviteta i egiptologije. Medjutim, za sada će ostati zatvoreni oni delovi kulturnog zdanja koji su zahtevniji za održavanje.

"Gubimo oko 80 odsto svoje publike, jer oko 75 odsto naših posetilaca je iz inostranstva. Očekujemo izmedju 20 i 30 odsto posetilaca u odnosu na prošlo leta, a to je maksimalno od 4.000 do 10.000 poseta dnevno", ocenio je Martinez.

Rezervacije su počele 15. juna putem interneta i za sada je to najbolji način za pristup Luvru. Za sada je registrovano oko 12.000 rezervacija za jul.

Posetioci će morati da ponesu svoje maske, ali neće imati svlačionice ni mesta za osveženje, dok će put posete biti označen i to bez mogućnosti povratka za ponovno posmatranje nekog umetničkog dela.

Ispred čuvene "Mona Lize" na podu će biti označeni krugovi za stajanje kako bi se izbegla gužva pred platnom Leonarda da Vinčija.

Luvr je tri meseca bio zatvoren zbog epidemije korona virusa. Kulturna ustanova je u tom periodu nudila virtuelne posete.

Najčitanije sada

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.