AAA

SCENA | 07.07.2020 17:45 > 07.07 17:45

U selu kod Niša jedina fotografska radionica u Srbiji


Plantaže rascvetale lavande i smilja na brdima pored sela Tamnjanica izmedju Niške Banje i Pirota, mesto su gde je upravo završena druga godišnja fotografska radionica, veruje se: jedina u Srbiji.

Umetničke fotografije toh predela biće izložene u mesnoj Galeriji "Pigmalion" i na društvenim mrežama.
Zahvaljujući vlasniku "Eko-plantaže Tamjanica", Slovencu Gorazdu Ćuku koji na 20 hektara gaji lavandu za proizvodnju lavandinog ulja i suvog cveta, radila su četvorica profesionalnih fotografa Andreja Leko, Milan Tvrdišić, Milan Djakov i Mikša Andjelić.

"Ovde je priroda neverovatna. Posle samo dva sata u Tamjanici zaboravio sam i na koronu i na sve probleme u gradu", kazao je Djakov.

Porečima Andreja Leka, Kuća umetnika "Pigmailion" je jedino mesto u Srbiji gde se organizuje fotografska radionica.

"Postoje slikarske i vajarske radionice, ali nema fotografskih. Ovo mesto je jedinstveno u Srbiji i po tome što se tu organizuju i fotografska, i slikarska, i vajarska radionica, i to umetnika iz čitavog regiona", rekao je Leko.

Pošto je u Srbiji sve manje umetnilkih radionica, ono što za umetnost čini Gorazd Ćuk u Kući umetnika "Pigmailion", predstavlja "fantastičan primer" u vremenu kada malo daje za umetnost.

"Ljubav prema umetnosti i dobro društvo umetnika", opisao je Gorazd Ćuk svoje motivi za izgradnju Kuće umetnika "Pigmalion" u Tamnjanici i organizovanje slikarskih, vajarskih i fotografskih radionica i kolonija.

Ćuk je za agenciju Beta kazao da je pandemija pokvarila planove.

"Planirana je za drugu polovinu juna slikarska kolonija, potom avgusta likovna i septembra vajarska radionica, ali, kako sada stoje stvari sa epidemijom, nisam siguran da ćemo uspeti da ih organizujemo", kazao je Ćuk.

"Lavandu uzgajam na 20 hektara, uslovi su vrhunski. Francuzi koji su svetski poznati proizvodjači, testirali su lavandu odavde i rekli da je odlična. Njima prodajemo kompletnu proizvodnju lavandinog ulja i suvog cveta", rekao je Ćuk.

On namerava da i dalje uvećava zasade lavande i drugog eteričnog bilja, iako ima problema s nalaženjem radnika."Ove godine nekako ću pronaći dovoljno radnika iz Srbije za berbu, ali za narednu godinu verovatno ću morati da radnike nalazim u Bugarskoj i drugim zemljama", rekao je Ćuk.

Dodao je da oni koji žele posao, mogu da dodju na plantažu i odmah će početi da rade, jer tu posla uvek ima.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.