AAA

SCENA | 17.07.2020 12:40 > 17.07 12:40

27. Festival evropskog filma Palić u novom terminu

Ovogodišnje, 27. izdanje Festivala evropskog filma Palić, odloženo je zbog novih mera Vlade Srbije o zabrani okupljanja, saopštili su danas organizatori.

Prethodno najavljen datum održavanja bio je od 8. do 14. avgusta, a novi termin će biti naknadno objavljen u skladu sa razvojem epidemiološke situacije u zemlji.
"Usled novih mera za sprečavanje širenja epidemije, prinudjeni smo da pomerimo datum održavanja našeg festivala. Svoj deo posla smo završili, imamo sjajan program, a filmovi su dogovoreni i razvrstani u programske celine. Po poboljšanju epidemiološke situacije objavićemo novi termin", kazao je programski direktor Festivala evropskog filma Palić Miroslav Mogorović.

On je rekao kako je uveren da će ovoga leta gledaocima biti omogućeno da uživaju u filmovima pod sjajem zvezda, uz primenu svih mera prevencije i socijalnog distanciranja.

"Svesni smo da je gradjanima, suočenima sa svim izazovima koje je donela pandemija, potreban ne samo festival, nego i svi kulturni sadržaji koje je moguće organizovati u ovim okolnostima. To je pokazalo i veliko interesovanje za dešavanja na Letnjoj pozornici u ovom kratkom periodu predaha tokom juna i jula", rekao je Mogorović.

Prema njegovim rečima, kulturna dešavanja su važna za bodrenje i podizanje duha gradjana, što je važan faktor u procesu izlečenja.

Podeseća se da ovogodišnju glavnu selekciju čini 13 evropskih ostvarenja.

Selektor ovog programa Nenad Dukić istakao je da će se u programu naći jedan od najznačajnijih savremenih italijanskih reditelja Mateo Garone sa filmom "Pinokio", poznati francuski autor starije generacije Filip Garel sa novim filmom "So od suza".

I veteranka poljskog i svetskog filma Agnješka Holand biće u konkurenciji s novim filmom "Šarlatan", a jedan od najosobenijih nemačkih reditelja Kristijan Pecold predstaviti novi film "Undin".

Najkontroverzniji film glavnog programa biće "Nataša", jedan od filmova obimnog projekta DAU ruskog reditelja Ilje Hržanovskog, a iz zvanične selekcije neodržanog Kanskog festivala stiže poljsko-švedski film "Znoj" Magnusa Von Horna, dok filmovi mladjih ili manje poznatih reditelja dolaze iz Danske, Norveške, Bugarske, Madjarske.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.