AAA

SCENA | 28.07.2020 14:50 > 28.07 14:54

Medjunarodni filmski festival u Veneciji u znaku italijanskog filma i korona virusa

Ovogodišnje, 77. izdanje Medjunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) biće održan u znaku italijanskog filma sa četiri ostvarenja u zvaničnom delu takmičenja, i u znaku epidemije korona virusa zbog koje je program festivala smanjen a na smotri će biti obavezne sanitarne zaštitne mere.

Direktor festivala Alberto Barbera izjavio je da je filmska smotra kao "znak poverenja" posle "teskobnog proleća" i leta punog neizvesnosti zbog epidemije korona virusa.
"Mostra će biti održana kako je ranije predvidjeno, po ceni nekih odricanja, ali je srce festivala prisutno", rekao je Barbera.

U zvaničnoj trci za glavnu nagradu, Zlatnog lava, ove godine će se takmičiti 18 filmova, od kojih četiri italijanska "Le sorelle Macaluso" Eme Dante (Emma), "Padre nostro" Klaudija Nosea (Claudio Noce), "Miss Marx" Suzane Nikijareli" (Susanna Nicchiarelli) i "Notturno" Djanfranka Orsija (Gianfranco).

Još jedan italijanski film, "Lacci" Danijelea Luketija (Daniele Luchetti) biće prikazan van takmičenja za Zlatnog lava i to ostvaranje će otvoriti festival koji će biti održan od 2. do 12. septembra.

Ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova biće prikazano tokom festivala, naveli su organizatori.

Žirijem koji će dodeliti glavnu nagradu, ove godine predsedava australijska glumica Kejt Blančet (Cate Blachett). Medju članovima su izmedju ostalih francuska glumica Lidivin Sanije (Ludivine Sagnier) i reditelji, Nemac Kristijan Pecold (Crhistian Petzold) i Rumun Kristi Puju (Cristi Puiu),.

Zlatnog lava za životno delo dobiće britanska glumica Tilda Svinton (Swinton) i rediteljka iz Hongkonga An Hui (Ann).

Iako su ove godine zbog korona virusa otkazani brojni filmski festivali, medju kojima Kanski, organizatori Mostre su odličili da ga organizuju ali uz odredjene mere.

Medju tim merama je ograničen broj prikazivanja filmova, dok će u salama za projekcije, gledaoci morati da drže fizičko odstojanje i da nose maske. Biće i termičkih kamera tako da niko sa telesnom temperaturom iznad 37,5 neće moći da udje.

Zlatnog lava prošle godine je dobio film "Džoker" reditelja Toda Filipsa (Todd Phillips) sa Hoakinom Finiksom (Joaquin Phoenix) u glavnoj ulozi.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Djuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu "Manon".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.