AAA

SCENA | 28.07.2020 18:30 > 28.07 18:30

Srbija i Republika Srpska usaglašavaju jezičku politiku, prvi rezultat najesen

Dalji zajednički rad na usaglašavanju jezičke politike Srbije i Republike Srpske dogovoren je danas na sastanku ministarstava kulture i prosvete Srbije i Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske.

U saopštenju Ministarstva kulture Srbije navodi se da se usaglašavanja tiču zakonske regulative službene upotrebe jezika i pisma i mera za zaštitu i očuvanja ćirilice kao "neizbrisivog dela nacionalnog identiteta".
Prvi rezultati rada stručnih timova, čije aktivnosti će koordinisati odbor sastavljen od predstavnika tri ministarstva i lingvista, mogu su očekivati već sredinom septembra.Ministar kulture Srbije, Vladan Vukosavljević, rekao je da njegovo ministarstvo "već tri godine insistira na odredjenim izmenama i dopunama Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisama".

"Mi verujemo da će upravo ovo usaglašavanje sa Republikom Srpskom doprineti da sve norme o jeziku i pismu u obe zemlje budu identične i u skladu s ustavima matičnih zemalja", kazao je on.

Istakao je da su "očuvanje i zaštita ćiriličnog pisma, kao tradicionalnog izraza kulturnog identiteta, pitanje od visokog interesa za srpski narod... gde god on da živi".

Ministarka prosvete Republike Srpske Natalija Trivić je podsetila da je stav o jeziku i pismu definisan zajedničkom Poveljom o srpskom kulturnom prostoru, potpisanom u Sremskim Karlovcima marta 2019. godine.

Trivić je podvukla da usaglašavanje koje je u toku, "nikako ne ugrožava ostale konstitutivne narode u Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.