AAA

SCENA | 02.08.2020 14:45 > 02.08 14:45

Stoti Salcburški festival muzike redukovan i pod maskama


Jedan od retkih festivala u svetu koji je izbegao otkazivanje zbog korona virusa, Salcburški festival muzike, opere i teatra, ovog vikenda je otvoren po stoti put, ali redukovan i uz mere zaštite zbog epidemije.

Festival omiljen medju turistima, počeo je u subotu operom Riharda Štrausa "Elektra" u režiji Poljaka Krištofa Varlikovskog, i komadom "Everyman" igranom svake godine od kad postoji festival.
Taj komad je trebalo da bude odigran na trgu ispred Salcburške katedrala, ali su organizatori ga zbog nevremena postavili unutra, gde su gledaoci s maskama teško održavali bezbednu razdaljinu jedni od drugih, preneli su lokalni mediji.

Organizatori su obećali da će poštovati stroge sanitarne mere za redukovanu verziju festivala sa 110 predstava tokom avgusta, dlok je prvobitno bilo planirano 200.

Prodatih 80.000 karata, umesto 230.000 uobičajenih prethodnih godina, izdato je na ime da bi se omogućilo praćenje kontakata u slučaju izbijanja zaraze. Gledaoci treba da nose maske dok ne sednu, a predstave se održavaju bez pauze i rada bifea za publiku.

Umetnici koji ne mogu da održavaju medjusobnu razdaljinu od najmanje jednog metra, kao i muzičari orkestra, treba redovno da se testiraju na korona virus.

Na programu su i prvo izvodjenje komada austrijskog dobitnika Nobelove nagrade za književnost, Petera Handkea, i Mocartova opera "Kozi fan tutte", u režiji Nemca Kristofa Loja.

Austrija, sa devet miliona stanovnika, relativno je malo pogodjena pandemijom: ima 21.000 zvanično zabeleženih slučajeva i 700 umrlih. Medjutim, broj zaraženih raste poslednjih nedelja od kada je ukinuta većina oštrih restrikcija uvedenih proletos, ali vlasti uveravaju da je epidemija pod kontrolom.

Po podacima na internetu, Festival u Salcburgu je od prodaje karata ranijih godina imao oko 30 miliona evra prihoda, donoseći tom gradu 183 miliona evra direktne i indirektne dobiti godišnje, a zapošljava oko 3.000 ljudi.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.