AAA

SCENA | 14.08.2020 13:30 > 14.08 13:30

Kancelarija Vlade Srbije o radovima kod Visokih Dečana: Antihrišćanska kampanja na Kosovu


Intenziviranje putarskih radova u zaštićenoj zoni Manastira Visoki Dečani predstavlja deo "kontinuirane antihrišćanske kampanje" radi "brisanja i poništavanja srpskog prisustva", ocenila je danas Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.Po rečima direktora tog tela, Marka Djurića, radovima "nije samo simbolično narušen mir pravoslavnih monaha, već je i fizički ugrožen opstanak tog bisera srpske i svetske kulturne baštine".

"Takvo postupanje je protivzakonito i po prištinskim propisima (Kosova). Izvodjenje bagera i rovokopača u zaštićenu manastirsku zonu je plod istog onog mentaliteta koji je naveo albanske ekstremiste da spale i unište desetine srpskih crkava u protekle dve decenije", naveo je Djurić.
Dodao je da će Srbija preduzeti "sve korake i mere" pred nadležnim medjunarodnim institucijama i organizacijama da bi "osigurala nepovredivost prava SPC na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske i svetske kulturne baštine od onih koji u svom ekstremističkom slepilu ne mare ni za kulturu ni za baštinu".

Polovinom juna to je već bio najavio ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević koji je u pismu obavetio UNESCO-a o "nezakonitim radovima na putu u neposrednoj blizini zaštićene zone manastira Visoki Dečani, koji su nedavno nastavljeni uprkos prekidu uslovljenom reakcijom medjunarodne zajednice".

U tom pismu je objašnjeno "da se put gradi u zaštićenoj zoni manastira upisanog u Listu svetske kulturne baštine, kao i u Listu ugrožene svetske kulturne baštine, te se u tom kontekstu dodatno narušava već ugrožena sigurnost tog spomenike srpske kulture iz 14. veka od neprocenjivog značaja za svetsko kulturno nasledje".

"Prenamena lokalnog seoskog puta u dužini od deset kilometara u prometan drumski put, prouzrokovaće drastično povećanje saobraćaja što podrazumeva povećanje vibracija, zagadjenja i buke, što će dodatno ugroziti zaštitu manastira, koja se već suočava sa brojnim problemima", ukazao je Vukosavljević u junskom pismu.

Ministar je tada naveo da je "Evropska unija finansirala izgradnju drumskog puta severno od Dečana u dužini od 17 kilometara što, izmedju ostalog, govori u prilog činjenici da je izgradnja (drugog) puta tik pored manastira, upisanog u Listu svetske kulturne baštine, nepotreban i štetan akt".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.