AAA

SCENA | 15.09.2020 13:55 > 15.09 13:55

Festival rane muzike od 17. do 29. septembra u crkvi Sv. Petra u Beogradu


Festival rane muzike biće održan pred publikom od 17. do 29. septembra u Crkvi Svetog Petra u Beogradu, a učestvuju priznati ansambli i solisti iz zemlje i inostranstva, koji će svirati na istorijskim instrumentima iz doba baroka.

Kako su najavili organizatori, fokus u programu 15. festivala koji će zbog pandemije umesto u junu biti održan u septembru, biće muzika italijanskog baroka, kao i proslava važne muzičke godišnjice – 350 godina od rodjenja italijanskog kompozitora Antonija Kaldare (Antonio Caldara).
Centralni koncert festivala, u subotu 19. septembra biće posvećen muzici ovog kompozitora i srpskoj i balkanskoj premijeri oratorijuma "Madalena pod Hristovim stopama" (Maddalena ai piedi di Cristo), komponovanog u Veneciji 1698. godine, a nastupaju Barokni orkestar festivala i vokalni solisti Nove Beogradske Opere.

Festival će u četvrtak 17. septembra, biti otvoren koncertom pod nazivom "Italijanska barokna ekstravaganca" u izvodjenju ansambla "Nju Triniti Barok", a do 29. septembra nastupi su planirani svakog neparnog dana.

Nastupiće ansambl "Muzika Antikva Neoplantensis" sa programom nemačkog baroka (21. septembra), pijanistkinja Bojana Dimković na fortepianu iz 1784. i programom "Žene kompozitori za fortepiano u 18. veku" (23. septembra), bariton Kristijan Hilc i profesori Beogradske Barokne Akademije sa programom "Putovanje u Italiju" (25. septembra).

Na koncertu "Muzika za dva i više instrumenata XVII veka", u nedelju 27. septembra nastupiće barokna violistkinja Ana Torbica uz kornetistu Davida Brutija, violinistkinju Kristi Park, gambistu Srđana Stanića te ostale kolege iz ansambla "Nju Triniti Barok".

Završni koncert učesnika Beogradske Barokne Akademije u utorak 29. septembra posvećen je muzici Klaudija Monteverdija i njegovih savremenika, dodaje se u najavi festivala.

Na festivalu će nastupiti gosti iz inostranstva nemački bariton Kristijan Hilc (Christian Hilz), italijanski barokni violinista Simone Piri (Pirri), barokna violinistkinja iz SAD-a Kristi (Christi) Park, italijanski kornetista David Bruti (Brutti), brazilska blok-flautiskinja Meila Tomé.

Od domaćih umetnika, pored Ane Torbice, Bojane Dimković i Srdjana Stanića, nastupaju i sopranistkinja Radoslava Vorgić, mecosopran Dragana Popović, kontratenor Predrag Djoković, tenor Ljuba Popović, lautista Darko Karajić i čembalista i dirigent Predrag Gosta koji je i umetnički direktor festivala.

"Mada se ove godine predstavljamo sa manjim brojem koncerata, svi oni su pažljivo izabrani i predstavljaju pravu lepezu baroknog zvuka i arhaičnih instrumenata. S druge strane, s obzirom da je festival te daleke 1991. godine i počeo sa manjim brojem koncerata pre svega domaćih umetnika, mi se na neki način vraćamo originalnom konceptu festivala", rekao je Gosta.

Od 14. do 29. septembra, paralelno sa festivalom biće održana 15. Beogradska barokna akademija, na kojoj će mladi umetnici intenzivno raditi sa stručnjacima na području istorijske muzičke interpretacije.

Nekoliko koncerata biće ponovljeno i u Novom Sadu u saradnji Vojvodjanskim udruženjem za ranu muziku koji organizuje festival "Dani barokne muzike u Novom Sadu".

Svi koncerti počinju u 20 sati, uz poštovanje mera socijalne distance, nošenje maski i proveravanja temperature svih koji ulaze u crkvenu dvoranu, a ulaznice po ceni od 500 dinara (osim za oratorijum 19. septembra koje koštaju 1.000 dinara) mogu se kupiti na blagajni Kolarčeve zadužbine ili sat vremena pred koncert u crkvi Sv. Petra, Makedonska 23. Broj mesta je izuzetno ograničen.

Festival organizuje Studio za ranu muziku u Beogradu, a finansijsku podršku ove godine pružili su Italijanski institut za kulturu u Beogradu, kao i Fondacija "Makris" iz SAD-a.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.