AAA

SCENA | 15.09.2020 14:35 > 15.09 14:35

NDMBGD: Sredstva od prodaje Beogradjanke uložiti u očuvanje zgrade BIGZ-a

Inicijativa "Ne davimo Beograd" je danas predložila da gradske vlasti deo sredstava od prodaje Palate "Beograd" ulože u kupovinu zgrade BIGZ-a prekoputa Beogradskog sajma i tako sačuvaju arhitetonsko i kulturno nasledje.

"Zgrada BIGZ-a u Beogradu je jedno od najpoznatijih arhitektonskih ostvarenja jugoslovenske moderne. Izgradjena je kao zgrada Državne štamparije izmedju 1934. i 1941. godine, po projektu arhitekte Dragiše Brašovana u obliku ćiriličnog slova P i nalik na štamparsku mašinu. Proglašena je za kulturno dobro, i nalazi se pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika od 1992. godine", podsetila je Inicijativa.
"Uprkos tome, zabrinuti smo da li će institucije imati snage da zaštite ovaj objekat od mogućih namera vlasnika koje bi ga ugrozile", navedeno je u saoptenju.

"Inicijativa smatra da grad ima obavezu prema istorijskom i arhitektonskom nasledju svih gradjana kojima dugujemo da zaštitimo simbole Beograda od uništavanja. Od ove gradske vlasti mogli smo da vidimo samo suprotno", upozorava Inicijativa "Ne davimo Beograd".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.