AAA

SCENA | 16.09.2020 17:25 > 16.09 17:40

Marija Komarac pobednica konkursa za mural s likom Dragoslava Mihailovića

Pobedu na konkursu za mural s likom književnika Dragoslava Mihailovića odnela je umetnica iz Paraćina Marija Radosavljević Komarac, saopšteno je na sajtu Ustanove kulture u Ćupriji.

U obrazloženju žirija se navodi da je Radosavljević Komarac predložila "kompoziciju s portretom Dragoslava Mihailovića i elementima likovne interpretacije motiva romana 'Kad su cvetale tikve' u vidu stilizacije venca od lišća i cvetova tikve".

Njen predlog se, uz lične impresije književnog stvaralaštva pisca, izdvaja i jasnom demonstracijom slikarske veštine, istakao je žiri.

Ranije je saopšteno da će autor izabranog rešenja biti po realizaciji murala nagradjen s 250.000 dinara. 

Mural od 36 kvadratnih metara biće naslikan na jednoj stambenoj zgradi na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine.

Konkurs je 1. juna raspisala Ustanova kulture u Ćupriji u saradnji s Opštinom, a bio je otvoren do 1. septembra.

Ustanova kulture raspisala je taj konkurs jer je, kako je saopštila, Dragoslav Mihailović (89) ličnost kojom se Ćuprija, uz pesnika Dušana Matića, najviše ponosi.

Mihailović je rodjen 17. novembar 1930. godine u Ćupriji, smatra se jednim od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka. Njegova dela su bila i zabranjivana, a sada su deo školske lektire "Petrijin venac" i "Kad su cvetale tikve". Redovan je član Srpske akademije nauka i umetnosti i dobitnik mnogih književnih nagrada i priznanja.

Uz mural s njegovim likom, Ćuprija će dobiti i ulicu nazvanu po Dragoslavu Mihailoviću.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.