AAA

SCENA | 18.10.2020 13:40 > 18.10 13:41

U Beogradu održan skup podrške autorima stripova pocepanih na izložbi

Umetnici okupljeni danas u Beogradu simbolično u pet minuta do 12.00, poručili su "Stop nasilju u kulturi!" u znak podrške autorima radova pocepanih pri upadu grupe mladića na nedavno otvaranje izložbe crteža u Galeriji "Stara kapetanija" u okviru festivala "Novo doba".

Kako prenosi portal Nova.rs, umetnici su se ispred Paviljona Cvijeta Zuzorić na Kalemegdanu danas okupili na poziv Udruženja likovnih umetnika Srbije.
Razvili su transparente "Stop desničarskom nasilju u kulturi", "Stop cenzuri u umetnosti", "Podrška festivalu 'Novo doba' ", "Slatka konceptualna umetnica nudi rešenje udri umetnost na veselje".

Dođli su i karikaturista Dušan Petričić, čelnica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) Vahida Ramujkić, nekadašnji predsednik Vajarske sekcije ULUS-a Radivoj Marković, umetnica koja je oterala izgrednike sa izložbe u Zemunu, Anita Bunčić Četnik, kao i aktivisti Inicijative "Ne davimo Beograd", Radomir Lazović i Dobrica Veselinović.

Grupa od 15 mladiča odevenih u crno, s kapuljačama, upala 13. oktobra na izložbu "Novo doba" u "Staroj kapetaniji", bacila suzavac i pocepala izložene radove autora iz umetničke grupe "Momci".

Udruženja umetnika oštro su osudila napad, kao i Ministarstvo kulture zbog saopštenja u kojem je ono, uz osudu nasilja, ocenilo uništenu izložbu kao prikazivanje "skarednih i nemoralnih sadržaja zaogrnuto plaštom navodne stvaralačke kreativnosti" što "s punim pravom izaziva negativne reakcije".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.