AAA

SCENA | 14.11.2020 16:40 > 14.11 16:40

U Sakari u Egiptu nadjeno 100 drevnih kovčega i 40 pozlaćenih statua


Egipatski zvaničnici su danas u velikoj faraonskoj nekropoli južno od Kaira predstavili otkriće više od 100 drevnih kovčega, nekih u kojima su mumije, i oko 40 pozlaćenih statua.

Raznobojni zapečaćeni sarkofazi i statue koji su bili zakopani više od dva i po milenijuma, prikazani su u podnožju čuvene Stepenaste piramide faraona Zosera u Sakari.
Arheolozi su otvorili jedan sarkofag s dobro očuvanom mumijom čiji rendgenski snimak je pokazao da je u veoma dobrom stanju.

Ministar za turizam i antikvitete, Haled el-Ananu, novinarima je rekao da otkriveni predmeti potiču iz vremena Ptolemejske dinastije koja je Egiptom vladala tri veka (od 320. pre nove ere do pada Egipta pod rimsku vlast 30. nove ere), i iz takozvanog Kasnog perioda (664-332 p.n.e).

Ministar je rekao da će predmeti biti poslati u najmanje tri kairska muzeja, medju kojima je Veliki egipatski muzej koji se gradi nedaleko od piramida u Gizi, kao i da će do kraja godine biti obznanjeno još jedno otkriće u Sakari.

Najnovije otkriće u nekropoli u Sakari je nastavak niza arheoloških otkrića u Egiptu. Od septembra je predstavljeno najmanje 140 zapečaćenih sarkofaga s mumijama u tom području.

Navedeno je da su nadjena i druga "okna puna pozlaćenih, lepo obojenih i lepo dekorisanih kovčega".

Lokalitet u Sakari je deo nekropole u Memfisu, prestonici drevnog Egipta. Tu su čuvene piramide u Gizi, kao i manje piramide u Abu Siru, Dašuru i Abu Ruvaišu. Ruševine Memfisa su 1970. stavljene na Listu svetske baštine UNESKO.

Egipat pokušava da arheološkim otkrićima podstakao turizam, zamro najpre zbog političke nestabilnosti, a zatim i zbog pandemije.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.