AAA

SCENA | 06.01.2021 11:30 > 06.01 11:30

RSE: Evropska prestonica kulture u Novom Sadu odložena za 2022.

Novi Sad će umesto 2021. godine biti Evropska prestonica kulture 2022, a do odlaganja je došlo zbog pandemije korona virusa, prenela je danas Radio Slobodna Evropa (RSE) na svom portalu.

Odlaganje je inicirala Evropska komisija, koju je podržao i Evropski parlament, a konačnu reč dao je i Evropski savet koji je potvrdio predlog, rečeno je za RSE u Briselu.
"Odluku su usaglasili i potpisali Evropski parlament i Savet 23. decembra", naveo je portparol Evropske komisije Tim Mekfi, kao odgovor na pitanje RSE o konačnoj sudbini ove titule u 2021. godini.

On medjutim, nije mogao da potvrdi da li će ovo pomeranje ujedno značiti i dodatna sredstva iz evropskih fondova, odnosno da li se u ovom slučaju od gradova očekuje da obezbede više novca za program.

Iz Fondacije Novi Sad 2021, koja je zadužena za organizaciju dogadjaja, naveli su da odlaganje gradjane neće koštati više i da će program "uklopiti" u postojeći budžet.

"Ovo pomeranje, naravno, sa jedne strane ima i svoje prednosti jer možete još doraditi program, ali ima i svoje mane, jer mnogobrojne dogovore koje smo imali sa evropskim organizacijama sada moramo preispitati, jer nekima odgovara odlaganje, nekima pak ne", ističe direktor fondacije Nemanja Milenković.

Titula Evropska prestonica kulture ustanovljena je kako bi se naglasilo bogatstvo i različitost evropskih kultura, kao i da bi se spojili ljudi iz različitih evropskih zemalja.

Brisel je odobrio i produžetak titule Rijeci iz Hrvatske, i irskom Galveju do kraja aprila 2021, jer ti gradovi nisu mogli da završe sve svoje programe u 2020. godini.

Do pomeranja je došlo i u Rumuniji i Grčkoj, a gradovi Temišvar i Elefsina umesto 2021. godine, titulu "Evropska prestonica kulture" nosiće 2023. godine.

Inicijativa "Evropska prestonica kulture" pokrenuta je pre više od 35 godina i postala je jedna od najznačajnijih kulturnih inicijativa u Evropi.

Gradovi se biraju na osnovu kulturnog programa koji mora imati snažnu evropsku dimenziju, promovisati učešće i aktivno uključivanje zajednice, ali i podržati dugoročni razvoj grada i regiona.

Novi Sad je 2016. godine izabran za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.