AAA

SCENA | 11.01.2021 17:40 > 11.01 17:45

Dirigent Sajmon Retl uskoro na čelu Bavarskog simfonijskog orkestra

Britanski dirigent Sajmon Retl (Simon Rattle) napustiće vodjsto Londonskog simfonijskog orkestra i preuzima kormilo Bavarskog simfonijskog orkestra (BRSO) od sezone 2023-2024, saopštila je danas Bavarska radiodifuzna grupa.

Najpoznatiji britanski dirigent koji se protivi Bregzitu potpisao je petogodišnji ugovor sa BRSO.
Retl (65) je od 2017. na čelu prestižnog Londonskog orkestra (LSO), a prethodno je vodio Simfonijski orkestar u Birmingemu kao i Berlinsku filharmoniju.

Britanski dirigent zameniće Letonca Marisa Jansonsa (Mariss) (76), koji je krajem 2019. godine preminuo, a bavarski ansambl predvodio je od 2003. godine.

"Čast mi je što ću naslediti Marisa Jansonsa i radujem se što ću voditi ove divne muzičare narednih godina", rekao je Retl.

Direktor Bavarske radiodifuzne grupe Ulrih Vilhem (Ulrich Wilhem) izjavio je da će Retl sa "svojom strašću, umetničkom svestranošću i harizmom biti izuzetno vredan naslednik Jansonsa".

Retl, veoma vezan za Evropu, bio je jedan od potpisnika pisma protiv Bregzita, koji su predstavnici muzičke industrije 2018. poslali tadašnjoj britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresa May).

Dirigent je prošle godine u intervjuu Frans presu rekao da odlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja "strašnu grešku".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.