AAA

SCENA | 27.01.2021 13:05 > 27.01 13:05

Vizantolog Stanković: Stefan Nemanja je bez krsta predstavljen kao paganin

Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, vizantolog Vlada Stanković, izjavio je danas da je osnivač srpske srednjevekovne države Stefan Nemanja sa mačem u ruci predstavljen kao "paganin, tatarski ustanik i rušitelj".

Spomenik Stefanu Nemanji ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, biće otkriven večeras na Savskom trgu.
Rukavišnjikov je prethodno izjavio da je na zahtev gradskih vlasti Beograda morao da iz Nemanjinih ruku izbaci krst i da postavi mač.

Jedan od najcenjenijih svetskih vizantologa profesor Stanković je agenciji Beta kazao da se Stefan Nemanja ne može zamisliti bez krsta.

"Ovim spomenikom je prekrojeno 800 godina srpske istorije. Stefan Nemanja je bio veliki svetovni vladar, ali obeležje njegove vladavine nije mač nego pametna politika i duhovna orjentacija", rekao je Stanković.

Odluka da se krst zameni mačem, dodao je on, je suštinsko nepoznavanje i poništavanje značaja Stefana Nemanje i srpske srednjevekovne države.

"Mač jeste simbol moći, ali put Stefana Nemanje nije bio put odbeglog vladara nego borca za pravu veru koji je bio uključen u sam centar tadašnje svetske politike. Mudra politika i neposredna povezanost sa Carigradom je Nemanju vodila kroz čitavu karijeru", rekao je Stanković.

Naveo je da je Nemanja svoju "prekretničku ulogu" u srpskoj državnosti započeo pokrštavanjem u vizantijsko pravoslavlje u episkopskoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Rasu.

"Naredne decenije njegove vladavine su bile usmerene na gradjenje srpske države i širenje pravoslavne vere, a ne na rušenje bilo čega. Kroz čitavu istoriju, od njegove smrti 13. februara 1199 godine u Hilandaru pa do danas, on je ostao slavljen kao Sveti Simeon", rekao je profesor.

Prema njegovim rečima, ključni problem ovog spomenika je pogrešna percepcija da je Stefan Nemanja ustanik koji je uzeo mač u ruke i sve oko sebe porušio.

"Nadrealna je ideja spomenika da Nemanja ruši vizantijsku vlast. Niko od Nemanjića nikada nije isticao mač. Sveti Simeon i njegov sin Sveti Sava su postali svepravoslavni sveci. Oni su Srbiju uredili po hrišćanskom svetskom poretku", objasnio je Stanković.

Na pitanje Bete šta simbolizuje postament razbijenog vizantijskog šlema, Stanković je kazao da je isticanje tog detalja potpuno "naopako i besmisleno".

"Današnji političari ne mogu da shvate da je glavni razlog uspeha Stefana Nemanje, kao svetovnog vladara i kao monaha i nakon smrti kao sveca, bio u tome što je gradio, a ne što je rušio. Nemanja je bio značajna ličnost u okviru vizantijskog sistema moći i sigurno nije lomio vizantijske šlemove", kazao je vizantolog.

Dodao je da spomenik Stefanu Nemanji stvara potpuno iskrivljenu sliku istorije Srbije.

"Vlast je dozvolila sebi da prepravlja nešto što su zapisali sam Stefan Nemanja i njegovi sinovi Sveti Sava i Stefan Prvovenčani. Oni su bili izuzetni ljudi u svom vremenu i izvan granica srpske države i srpske nacije, a mi sada brišemo njihove iskaze. Nedopustivo je da na takav način pokazujemo nepoštovanje prema sopstvenoj istoriji", naglasio je Stanković.

Dodao je da se javnosti bespotrebno predstavlja iskrivljena slika jedne velike istorije koju su ispisali Stefan Nemanja i njegovi naslednici.

"Ne možemo biti toliko arogantni da mislimo da znamo bolje nego što je znao i radio Stefan Nemanja ili Sveti Sava koji je već 1.208 godine napisao žitije svog oca", rekao je profesor.

Stanković je ocenio da su većina članova žirija za odabir spomenika Stefanu Nemanji bili "ispolitizovani naučnici i umetnici i sluge svakog režima".

"Spomenik koji će večeras biti otkriven na Savskom trgu definitivno predstavlja omalovažavanje Stefana Nemanje odnosno Svetog Simeona, jer je predstavljen antiistorijski i vodjen je trenutnim političkim interesima", zaključio je vizantolog.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.