AAA

SCENA | 17.02.2021 16:40 > 17.02 16:40

Europa Nostra: 'Beogradska gondola' je mimo zakona i mišljenja stručnjaka i gradjana


Generalna sekretarka organizacije "Europa Nostra", Sneška Kvadvlih Mihailović, je danas upozorila da je projekat izgradnje žičare na Kalemegdanu "beogradske gondole", "mimo zakona, mišljenja stručnjaka i gradjana" i da bi vlasti trebalo da "ozbiljno" preispitaju taj plan.

"Sve se mora ispitati, naročito imajući u vidu da radovi još nisu počeli, sve se može još promeniti, gradjevinska dozvola za čitav projekat nije izdata, već samo za privremene radove", rekla je ona za televiziju N1.
I Ustavni sud treba da se oglasi o tome, a Plan detaljne regulacije nije u skladu sa zakonom koji kaže da se na tom lokalitetu ne može graditi, dodala je ona.

Napomenula je da postoje zakoni i institucije za zaštitu kulturne baštine i da se odluka o izgradnji "takve skalamerije" na "dragocenom istorijskom lokalitetu" ne može donositi na osnovu "ličnih snova i želja predsednika (Srbije Aleksandra Vučića)".

Kvadvlih Mihailović je podsetila da je Kalemegdanska tvrdjava od prošle godine na listi sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

"Svi znaju zašto se Beogradska tvrdjava našla na toj listi, a to je zbog predloga Vlade Srbije i Grada Beograda da se izgradi 'gondola', tzv. kabinska žičara", kazala je ona.

Na pitanje da li je upoznata sa smenjivanjem u Zavodu za zaštitu spomenika, Kvadvlih Mihailović kaže da jeste i da je to "uznemirujuća vest", pošto su to stručni ljudi koji su izdali kritičko saopštenje na zahtev Ministarstva, a ne samoinicijativno.

"Oni su proučili ceo dosije o izgradnji 'gondole' i došli do zaključka da procedure i zakoni nisu poštovani. Njihova funkcija je da ne dozvole da se prave kapitalni projekti tamo gde ne bi smeli", pdsetila je ona.

Odnos Srbije prema kulturnoj baštini svedoči i o slabosti tog sistema, a potrebno je da se sistemski ojača Zavod za zaštitu spomenika, jer ima i stručnjaka i znanja, dodala je Kvadvlih Mihailović.

"Europa Nostra" je panevropska federacija za kulturno nasleđe, koja predstavlja građanske organizacije koje rade na zaštiti evropske kulturne i prirodne baštine. Ona u tome saradjuje s relevantnim međunarodnim telima, posebno s Evropskom unijom, Savetom Evrope i UNESKO-om.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.