AAA

SCENA | 22.02.2021 07:30 > 22.02 07:46

U Francuskoj ove nedelje o umeću življenja u bistroima (VIDEO)

Francusko Ministarstvo kulture ove nedelje će razmotriti zahtev jednog udruženja da se umeće življenja u bistroima uvrsti u nematerijalnu kulturnu baštinu te zemlje.

Udruženje o priznavanju bistroa kao deo kulturne baštine Francuske nastalo je pre tri godine, a predsednik Alen Fonten (Alain Fontaine) izjavio je za Frans pres da je bistro mesto druženja za šankom ujutro uz kafu i kroasan, u podne uz jelo dana, a teme su uobičajene od gundjanja zbog lošeg vremena do kritike dnevne politike.

Medjutim, umeće življenja u bistroima nalazi se u krizi zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata usred epidemije korona virusa.

"U bistroima postoje rituali, poseban žargon, način na koji se zove konobar, naručuju piće i jelo", rekao je Fonten i dodao da kada se jedan bistro zatvori u nekom manjem mestu, nestaje i duša tog mesta.

Fonten je uputio i video poruku predsedniku Francuske Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) navodeći da su bistroi "društveno sidro za druženje, prijateljstvo i ljubav".

U bistroima se okupljaju ljudi raznih profesija, uzrasta i religija, dok su piće i hrana daleko jeftiniji nego u klasičnim restoranima.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.