AAA

SCENA | 24.02.2021 16:35 > 24.02 16:47

Direktor Prirodnjačkog muzeja u Beogradu: U Ministarstvu rečeno da Muzej ostaje

 Zamenik direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogadu Boris Ivančević izjavio je danas, posle sastanka s ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković, "da je Ministarstvo jasno dalo do znanja da neće biti izmeštanja Prirodnjačkog muzeja" i da "neće biti nikakvog pripajanja tog muzeja sa drugim institucijama".

"Prirodnjački muzej ce ostati kao matični za prirodno-kulturnu baštinu", rekao je Ivančević novinarima pred Muzejem, i dodao da je to "veliki korak nakon perioda neizvesnosti".
Ivančević je rekao da je "glavni problem muzeja to što nema zgradu", ali nova bi bila "izuzetno skupa investicija... kao kada bi se gradila bolnica", ali da se nada podršci države u tome.

Pre konačne vesti o odluci Ministarstva kulture o statusu Prirodnjačkog muzeja, nekoliko desetina gradjana se sa predstavnicima Skupštine slobodne Srbije i udruženja Kreni-Promeni okupilo ispred Prirodnjačkog muzeja protestujući protiv njegovog gašenja.

Članica Skupštine slobodne Srbije Biljana Stojković kazala je da su prirodnjački muzeji širom sveta institucije od nacionalnog značaja, samo "ovde u Srbiji to nije slučaj".

Koordinatorka Saveta za zaštitu prirode i životne sredine Skupštini slobodne Srbije Ljiljana Todorić kazala je da su reakcije gradjana na informacije o gašenju muzeja pokazale da je ta ustanova "svima važna", jer je u toku jednog dana, putem peticije udruženja Kreni-Promeni skupljeno gotovo 15.000 potpisa gradjana.

"Ovaj muzej traje 125 godina, osnovan je 1895. godine bio je priključen Srpskoj kraljevskoj akademiji. Dakle, tadašnjoj državi je bio potreban jedan takav muzej, a današnjoj, očigledno, ne", kazala je ona.

Rediteljka Milica Kralj rekla je da bez kulture ne postoji budućnost nijednog naroda.

"Ne postoji patriota koji ne promoviše, neguje i čuva svoju kulturu. Mi smo danas u prilici da samo vršeći pritisak čuvamo nešto što se nigde u drugim državama ne dovodi u pitanje", tvrdi ona.

Kralj je dodala da ta "borba za muzej" predstavlja "tužnu činjenicu" da će gradjani Srbije uskoro morati da se bore, ne samo za institucije, već i "za drvo ispred svoje kuće, sve ono što čini dušu naše domovine".

Član udruženja Kreni-Promeni Nikola Arsenić kazao je da se kultura i obrazovanje najviše "gaze" u Srbiji, i dodao da je siguran u to da će borba za Prirodnjački muzej biti "još jedna pobeda gradjana Srbije".

Prethodnih dana je bilo vesti da su pripreme za prevodjenje Prirodnjačkog muzeja u status radne jedinice Zavoda za zaštitu prirode Srbije uveliko odmakle u Ministarstvu za kulturu i informisanje, bez konsultacija sa rukovodstvom i zaposlenima muzeja, povodom čega je reagovalo i više nevladinih organizacija iz sektora zaštite životne sredine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.