AAA

SCENA | 26.02.2021 12:20 > 26.02 12:20

Gojković: Narodna biblioteka nezamenjiva institucija na kulturnoj sceni Srbije

Narodna bibiloteka Srbije obeležila je danas 189 godina postojanja a po rečima ministarke kulture Maje Gojković, za to vreme je postala nezamenjiva institucija na kulturnoj sceni Srbije.

Ocenila je da Narodna biblioteka Srbije nije samo čuvar kolektivnog sećanja, već i autentični savremenik.
"Nema puno naroda i država kojima je pisana reč toliko značila za opstanak, kao što je to slučaj kod nas. Ovde, u biblioteci, čuvaju se neprocenjivi rukopisi naše nacionalne i kulturne baštine, koji nam pomažu da sagledavajući ono što smo bili i što smo sada, postavimo bolje temelje za ono što ćemo biti", navela je ministarka a preneo njen kabinet.

Dodala je da Narodnu biblioteku u narednom periodu očekuju izazovi poput digitalizacije gradje i popularizacije čitanja kod mladje publike.

"Knjiga i pisana reč ne samo da imaju svoje poštovaoce, već se njihov broj povećava. Poseta sajmovima knjiga u Srbiji u konstantnom je porastu. Naročito raduje rast broja mladjih čitalaca, kao i to što je medju njima veliki deo okrenut piscima za decu iz Srbije. To su podaci koji ohrabruju i govore da književnost nikada neće izaći iz mode niti postati marginalizovana", ocenila je ministarka.

Narodna biblioteka Srbije osnovana je 1832. godine u knjižari Gligorija Vozarovića, a inicijalni fond činili su pokloni Vozarevića i drugih srpskih kulturnih poslenika.

Za dan osnivanja uzima se 28. februar 1832. godine kada je Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uredjenju biblioteke, a u novembru iste godine knez Miloš je naredio da se primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, čime je ustanovljena institucija obaveznog primerka.

Do 2002. godine, kao Dan biblioteke obeležavan je 6. april u znak sećanja na taj datum 1941. godine kada je u nacističkom bombardovanju uništen knjižni fond od oko 500.000 svezaka, zbirka od 1.424 ćirilična rukopisa i povelje od 12 do 17. veka, kartografska i grafička zbirka od 1.500 brojeva, inkunabule i stare štampane knjige i celokupna prepiska značajnih ličnosti iz kulture i političke istorije Srbije i Jugoslavije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.