AAA

SCENA | 28.02.2021 15:05 > 28.02 16:18

Goranki Matić uručena nagrada Fondacije Tanja Petrović


Nagrada Fondacije Tanja Petrović uručena je danas u Beogradu istoričarki umetnosti i fotografkinji Goranki Matić za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Nagradu je na svečanosti u Muzeju savremene umetnosti uručila Vesna Milosavljević iz Portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult koji je prošlogodišnji laureat.

"Goranka Matić je svojim radom spojila sve: ona je umetnica, ciklusi njenih fotografija, neki intimni i nežni a neki provokativni i angažovani, našli su već svoje mesto u istoriji umetnosti. Istovremeno, kao fotoreporterka i urednica fotografije zapisala je sve što ne smemo da zaboravimo", navodi se u obrazloženju odluke.

Goranka Matić je počela profesionalnu karijeru osamdesetih godina u časopisu Džuboks, nastavlja u Startu, Poletu, Svijetu. Bila je u prvoj postavi nedeljnika Vreme, gde je kao urednica fotografije provela sedamnaest godina. Posle Vremena je, sa Tanjom Petrović radila u Politici, potom i na Radio-televiziji Srbije.

Kada se kaže: Goranka, znaju je u celom regionu, generacije listaju i šeruju na internetu fotografije njenih i svojih sećanja.

Goranka Matić je rekla za Betu da je "počastvovana" zato što je "ušla u kolekciju dobitnika nagrade Tanja Petrović što je vrlo značajno gledajući prethodne dobitnike".

Njen rad je naročito značajan u oblasti rok fotografije, pre svega tokom Novog talasa, a neke od njih su obeležile omote ploča najznačajnijih domaćih muzičara poput Idola, U škripcu, Bajage i instruktora, Djordja Balaševića.

Goranka Matić je takodje autorka znamenitih fotografija turbulentnih društveno-političkih zbivanja na beogradskim ulicama tokom devedesetih godina.

Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Za izložbu "Tiho teče Sutjeska" dobila je Politikinu nagradu 2004. godine.

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu u pripremi je retrospektivna izložba radova Goranke Matić, koja će biti otvorena 24. marta.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije Tanja Petrović su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije "Trezor" Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović, teatrolog, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica, novinar, kritičar i kolumnista Teofil Pančić i Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.

Fondacija Tanja Petrović osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju.
    
Osnivači Fondacije su Antonela Riha, Vojka Pajkić Djordjević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

I ove godine dodelu nagrade pomogli su porodica Tanje Petrović, prijatelji Fondacije i Kompanija Contago.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.