AAA

SCENA | 10.04.2021 17:20 > 10.04 17:29

Egipatski arheolog otkrio informacije o drevnom gradu (VIDEO)


Egipatski arheolog Zahi Havas danas je izneo nove informacije o gradu koji je nedavno pronadjen u južnoj provinciji Luksor.

Havas je naveo da su arheolozi pronašli kuće od opeke, predmete i alat iz vremena faraona na lokalitetu izgubljenog grada starog oko 3.000 godina.

Grad potiče iz vremena Amenhotepa Trećeg, faraona iz 18. dinastije čija vladavina se smatra zlatnim dobom drevnog Egipta.

"Izgubljeni grad je zaista veliki (...) Otkriveni zapisi kažu da se grad zvao 'Blistavi Aton'", rekao je Havas novinarima. Aton je u staroegipatskoj religiji predstavljao sunčev disk.

Iskopavanja u tom području su počela prošle godine, a predmet potrage je bio posmrtni hram dečaka-faraona Tutankamona. Ipak, za samo nekoliko nedelja su pronašli gradjevine od opeke koje su se pokazale kao deo dobro očuvanog grada.

Kako je navedeno, nadjene su gradske zidine pa čak i prostorije pune peći, grnčarije i svakodnevnih kuhinjskih predmeta. Tu se takodje nalaze i ljudski ostaci.

Prema Havasovim rečima, otkrivena su tri veća dela grada administrativni, stambeni i proizvodni.

On je naveo da veruje da je taj grad "najvažnije otkriće" još od 1922, kada je u Dolini kraljeva u Luksoru pronadjena skoro netaknuta Tutankamonova grobnica.

Ostaci "Blistavog Atona" se nalaze izmedju hrama faraona Ramzesa Trećeg i kolosalnih statua Amenhotepa Trećeg na zapadnoj obali Nila u Luksoru. Grad je korišćen i u vreme Amenhotepovog unuka Tutankamona, kao i njegovog naslednika, kralja Aja.

Neke od opeka na lokalitetu nose lični pečat faraona.

Amenhotep Treći je vladao starim Egiptom od 1391. do 1353. pre nove ere, i u njegovo vreme su izgradjeni glavni delovi hramova u Luksoru i Karnaku.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.