AAA

SCENA | 08.05.2021 11:10 > 08.05 11:20

Titula Evropske prestonice kulture predata Novom Sadu (FOTO)


Titula Evropske prestonice kulture predata je Novom Sadu, Ešu iz Luksemburga i litvanskom Kaunasu, gradovima koji će biti njeni nosioci 2022. godine, saopštila je danas Fondacija Novi Sad-Evropska prestonica kulture.

Titulu su sinoć predali hrvatska Rijeka i irski Golvej, a svečana ceremonija je, usled pandemije korona virusa, bila organizovana onlajn, odnosno emitovana na irskoj televizijskoj mreži TG4.

"Naša krilatica 'Za nove mostove' proizlazi iz identiteta Novog Sada, u čijoj su burnoj istoriji upravo njegovi mostovi imali ključnu ulogu. Na tome počiva i program projekta Evropske prestonice kulture, na stvaranju novih mostova, onih neuništivih, kojima ljudi i procesi stvaraju prostore i programe, trajne legate", rekao je direktor Fondacije Nemanja Milenković.

Novi Sad je trebalo da bude Evropska prestonica kulture ove godine, ali je sve odloženo za 2022. godinu, zbog pandemije kovid-19.

Svečana ceremonija otvaranja Evropske prestonice kulture u Novom Sadu planirana je za 13. januar 2022. godine, dok će zatvaranje biti održano 31. decembra 2022. godine.

Novi Sad je prvi grad koji je proglašen Evropskom prestonicom kulture a da je iz zemlje koja nije članica Evropske unije, već iz zemlje-kandidata za članstvo u EU.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.