AAA

SCENA | 12.06.2021 13:00 > 12.06 13:11

Preminuo Zoran Stanojević, prevodilac Gospodara prstenova

Satiričar, pisac za decu, novinar, radio-voditelj i prevodilac Zoran Stanojević preminuo je u Beogradu u 79. godini, saopštio je danas Beogradski aforističarski krug.

Sa engleskog jezika je preveo veći broj knjiga, medju njima i kultnu Tolkinovu trilogiju Gospodara prstenova, navodi se u saopštenju.

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: Etna, Jež, Satirikon, Novosti, Oko, Nin, Politika, Borba, Danga.

Autor je 20-tak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je oko 60 drama od kojih je trećina nagradjena na anonimnim radio konkursima.

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Na Radio Beogradu je bio novinar i voditelj, a od 1965. godine je realizovao oko 4.000 sati "živog" radijskog programa, medju kojima i emisije Vreme radoznalosti, Кlub dva, Omniologija. Bio i dopisnik Radio Beograda 2 iz Nemačke.

Stanojević (1942-2021) je dobitnik nagrade "Neven" za najbolje ostvarenje za decu, "Zmajeve nagrade", za doprinos književnosti za decu, Zlatne značke Кulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.