AAA

SCENA | 15.06.2021 21:35 > 15.06 21:35

U Kragujevcu otvoren prvi Internacionalni festival Isidora Žebeljan

Pobednik takmičenja mladih kompozitora na prvom Internacionalnom festivalu "Isidora Žebeljan" je Sam Vu iz Australije, saopšteno je večeras na otvaranju festivala u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji.

Drugo mesto osvojila je kompozicija Veljka Nenadića iz Srbije, a treće kompozicija autora Clong Jua iz Kine.
Predsednik žirija, hrvatski kompozitor Ivo Josipović je na proglašenju pobednika rekao da su najbolje kompozicije izabrane medju 50 pristiglih iz celog sveta.

"Ponuda je bila jako, jako dobra i nije bilo lako izabrati", rekao je on i dodao da je žiri jednoglasno odlučio o tri najbolje kompozicije.

Josipović je uoči početka festivala rekao novinarima da je Isidora Žebeljan velika umetnica i kompozitorka i da je važan deo srpske kulture i tradicije ali i da nije "samo to", jer je ona "evropska zvezda" i svaka država i svaki narod, a i svi njeni prijatelji mogu biti ponosni što je ona bila s njima i ostavila svoje delo.

"Odaziv mladih kompozitora na festivalskom takmičenju je bio zaista lep, iz celog sveta. To pokazuje, s jedne strane, da ime Isidore Žebeljan znači u celom svetu, a drugo i da ova takozvana nova muzika ima mlade ljude koji imaju šta da daju na tom planu. Mislim da je jako dobro da se organizuje ovako takmičenje i festival i da je to najbolji spomenik Isidori", rekao je Josipović.

Na otvaranju festivala publici su se obratili glumci Anica Dobra i Svetozar Cvetković, kao i gradski većnik Kragujevca za kulturu Miljan Bjeletić.

Na prvoj večeri Festivala Žebeljan ansambl je izveo pozorišnu muziku Isidore Žebeljan, pisanu za predstave domaćih i stranih produkcija, za koju je srpska najuticajnija kompozitorka višestruko nagradjivana, izmedju ostalog sa tri Sterijine nagrade, kao i četiri Yustat nagrade za scensku muziku.

Festival "Isidora Žebeljan" trajaće do četvrtka, 17. juna.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.