AAA

SCENA | 22.06.2021 12:15 > 22.06 12:17

Otvoren Beogradski kontrapunkt, posvećen Ivu Andriću

Medjunarodna konferencija "Beogradski kontrapunkt" održana je danas u Beogradu, a ove godine je posvećena obeležavanju 60 godina od kada je pisac Ivo Andrić primio Nobelovu nagradu za književnost.

Tu konferenciju, koja neguje otvoreni dijalog i razmenu mišljenja izmedju istaknutih umetnika i intelektualaca, otvorila je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i tom prilikom kazala da se u svetu godišnje objavi oko 60 novih izdanja Andrićevih dela, ocenjujući da to dovoljno govori o tome koliko je njegova književnost vanvremenska.
"Naš nobelovac bio je i savršeni tumač istorijskih okolnosti, ali i dnevnopolitičke realnosti. Andrić se snažno zalagao na pravo na slobodu svih naroda, samim tim i naroda ovog podneblja. Njegova dela odišu težnjom za boljim i ravnopravnijim svetom, u kome će nezavisnost naroda i pojedinca biti bezuslovna", rekla je Gojković, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Ministarka je ocenila da je retko ko na tako lep i senzibilan način opisao mentalitet i karakter ljudi sa ovih prostora, ako i da je on uspeo da pruži odgovore na mnoga pitanja čija je aktuelnost večna.

"Njegova maestralnost u iznijansiranom slikanju života malog, običnog čoveka u teškim vremenima, zapravo je umeće pronicanja u najdublje tajne ljudske duše", ocenila je Gojković.

Gojković je iskazala uverenje da će eminentni gosti na petom izdanju "Beogradskog kontrapunkta" kroz Andrićevo delo uspeti da daju odgovore na mnoga pitanja koja muče savremenog čoveka, a koja su zapravo samo drugi pojavni oblik nedoumica koje su imali Andrićevi junaci.

"Beogradski kontrapunkt" je medjunarodni skup čiji je cilj da okupi umetnike i mislioce iz različitih delova sveta, koji svojim radom značajno doprinose razumevanju savremenih svetskih tokova, odnosno situacije u kojoj se čovek nalazi u današnjem vremenu, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja kao pokretača projekta.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.