AAA

SCENA | 06.07.2021 13:50 > 06.07 13:50

Počeo medjunarodni master klas Stefana Milenkovića u Čačku

Dvonedeljni medjunarodni master klas violine Stefana Milenkovića počeo je u Čačku, objavila je danas danas nacionalna platforma "Srbija stvara".

Violinski kamp, koji je organizovala platforma "Srbija stvara", uz podršku Turističke organizacije Grada Čačka, a koji se održava u muzičkoj školi "Dr Vojislav Vučković", pohadja 13 polaznika od kojih je troje iz inostranstva – Češke, Hrvatske i Japana.
"Izuzetno mi je drago da je master klas uspešno startovao i da nas pandemija nije sprečila u planovima, kao i da su pored mladih talenata iz Beograda, Užica, Novog Sada, Pirota i Čačka, sa nama i studenti iz inostranstva. Želja mi je da polaznicima tokom dve nedelje pored svog muzičkog znanja i iskustva prenesem i veštinu kako da harmonizuju telo, um i duh putem praktičnih i efektnih tehnika biomehanike, disanja, joge i meditacije", kazao je Milenković.

Dodao je da kao kreativni ambasador nacionalne platforme "Srbija stvara", smatra da je podrška upućena mladim umetnicima jedna od osovina misije kojoj su zajednički posvećeni.

Jedna od polaznica violinskog kampa je i mlada japanska violinistkinja Misaki Tanaki koja je u Čačak došla iz Brna u Češkoj, gde se poslednjih nekoliko godina usavršavala.

"Već sada, za prvih nekoliko časova, na master klasu sam saznala o stvarima kojima me niko do sada nije učio. Nadam se da ću zahvaljujući novim veštinama i saznanjima ubuduće moći bolje da sviram", rekla je Misaki Tanaki.

Milenković je program kampa sastavio na osnovu više od dvadeset godina svog pedagoškog iskustva na najprestižnijim svetskim muzičkim koledžima, medju kojima je Džulijard u Njujorku.

On je jedan od najvećih violinista iz Srbije i najmladji diplomac na Univerzitetu umetnosti u Beogradu,  a poslednjih godina bio je i redovni profesor violine na Univerzitetu Ilinois i gostujući profesor Muzičke Akademije u Beogradu.  

"Maestro Milenković se trudi da iz svakog polaznika izvuče maksimum u muzičkom, ali i u fizičkom aspektu kroz razne fizičke vežbe, jogu, razgibavanje, na šta izvodjači inače nisu navikli. Veoma sam srećan što sam deo ovog master klasa koji je vrlo detaljno i kreativno zamišljen", rekao je Mateja Mihaljević iz Hrvatske.

Polaznici master klasa svakodnevno pohadjaju teorijske i praktične grupne i individualne časove sa Milenkovićem, dnevne časove fizičke spreme specifično razvijene za muzičare, kao i tehnike specijalizovanog disanja posebno relevantnih za javne nastupe.

"Ponosni smo što se nakon uspešne višedecenijske medjunarodne karijere vanserijski talenat poput Stefana vratio u Srbiju i odlučio da podeli svoje znanje i veštine sa mladim talentima i budućim velikim imenima klasične muzike", rekla je Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam koja predvodi tim platforme "Srbija stvara".

Ona je istakla da će ovaj, prvi u nizu zajedničkih master klasova violine u Srbiji, doprineti razvoju domaće scene klasične muzike, unaprediti veštinu mladih i doprineti predstavljanju Srbije u svetu.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.