AAA

SCENA | 14.07.2021 21:55 > 14.07 21:55

Unesko: Dobra je vest zabrana dolaska velikim turističkim brodovima do Venecije


Organizacija Ujedinjenih nacija obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) danas je pozdravila odluku Vlade Italije da velikim broodovima za turističko krstarenje zabrani ulazak u lagunu Venecije.

Generalna direktorka UNESKO-a Odri Azule je ocenila da je odluka da se od 1. avgusta zabrani uplovljavanje mamutskih brodova u ekološki ugroženu lagunu "vrlo dobra vest i važan korak koji značajno doprinosi zaštiti tog jedinstvenog nasleđa".
Od sledećeg meseca, brodovi veće veličine ili težine, ili koji zagađuju više nego što je dopušteno, više neće moži da plove kanalom Djudeca glavnom pomorskom arterijom Venecije, niti krstariti u blizini Trga Svetog Marka, istorijskog srca tog ekološki krhkog grada.

Dok se ne izabere i ne razvije stalno pristanište za velike brodove za krstarenje, oni će moći da pristaju samo u industrijskom predgrađu Venecije, Margeri.

UNESKO je prošlog meseca preporučio da se Venecija uvrsti na spisak ugrožene svetske baštine. Očekuje se da se ta preporuka razmotri ovog meseca na sastanku UNESKO u Fužuu, u Kini.

Godinama su žitelji Venecije i aktivisti demonstrirali, čak i sprečavali uplovljavanje velikih brodova s hiljadama turista, od kojih su neki znatno veći i od najvećih venecijanskih gradjevina.

Među onima koji hvale potez italijanske vlade je čak i međunarodno udruženje "Cruise Lines". Njegov direktor, Italijan Frančesko Galieti, je rekao da se to udruženje već desetak godina zalaže za rešavanje problema pristupa velikih brodova Veneciji i da je zato zadovoljan što je Vlada obećala da će naći trajno pristanište za njih.

Zasad nije jasno kako će zabrana uticati na letošnje itinerere brodova za krstarenje.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.