AAA

SCENA | 17.07.2021 10:30 > 17.07 10:30

U Ćupriji počeo Festival muzičke izuzetnosti Ravanelius


Festival muzičke izuzetnosti "Ravanelius" počeo je sinoć u Ćupriji nastupom Simfonijskog orkestra "Simfonijeta" i džez formacije "Sofija" iz Bugarske.

Zamenik predsednika opštine Ćuprija Vladimir Vasiljević rekao je otvarajući festival da je zadovoljstvo što Ćuprija ima Školu za muzičke talente koja već skoro pola veka obrazuje ozbiljne umetnike u Srbiji i u Evropi.
"Ne postoji nijedan od ozbiljnijih gudača koji nije u jednom trenutku prošao kroz našu školu. Svi oni, zajedno sa 'Ravaneliusom', prave ovo naše čedo, koje ćemo da negujemo, jer samo sa publikom i sa nama festival će trajati, bez obzira na sve nedaće na koje nailazimo", kazao je Vasiljević.

On je dodao da će "Ravanelius" naredne godine biti "lakši i bolji", pre svega zato što ove godine koncept festivala na otvorenom, u ambijentu Moravskog parka, nije mogao da se sprovede zbog vremenskih neprilika.

Direktor festivala Stefan Stamenković izjavio je da taj trodnevni muzički dogadjaj "logičan nastavak zdravog kulturnog razvoja Ćuprije" koji je počeo sa Školom za osnovno muzičko obrazovanje "Dušan Skovran", a potom nastavljen delovanjem Škole  za muzičke talente.

Jedan od onih koji su umetničke puteve formirali u ćuprijskoj Školi za muzičke talente, vanredni profesor FMU u Beogradu Dragan Djordjević, trenutno je umetnički direktor festivala.

Djordjević je rekao da je "vreme za umetnost" i pozvao publiku da prisustvuje i ostalim koncertima.

Večeras u 21 sat, u sali Niže muzičke škole, publici će se predstaviti duvački kvintet Beogradske filharmonije, a u nedelju najbolji učenici Škole za muzičke talente od 19 sati.

Za sam kraj, u nedelju od 21.00, nastupiće maestro Stefan Milenković i Kamerata akademika, profesionalni kamerni orkestar Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Najmladji posetioci u subotu mogu da pogledaju dečiju operu "Snežana" u izvodjnju Udruženje umetnika "Visoko Ce", dok će u nedelju moći da učestvuju u radionici izrade gudačkih instrumenata.

U nedelju će u Muzeju "Horeum Margi Ravno", tačno u podne, biti organizovana panel diskusija u kojoj će učestvovati Smiljka Isaković, medju muzičkom kritikom omiljena kao "prva dama čembala" i direktorka Kolarčeve zadužbine Jasmina Dimitrijević.

Organizatori festivala su Ustanova kulture Ćuprija i Škola za muzičke talente.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.