AAA

SCENA | 24.07.2021 19:50 > 24.07 19:50

Turske vlasti odbacile kritike Uneska o zdanju Svete Sofije

Turske vlasti odbacile su danas zabrinutost koju je izrazio Komitet za svetsku baštinu Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) zbog pretvaranja istorijskog zdanja istanbulske crkve Svete Sofije u džamiju Aja Sofija, navodeći da je odluka "pristrasna i politički motivisana".

Komitet je u petak zatražio od Turske da do 2022. godine podnese izveštaj o stanju očuvanosti zdanja i izrazio duboku zabrinutost zbog posledica pretvaranja crkve u džamiju.
Ta organ Uneska je izrazio duboko žaljenje zbog "nedostatka dijaloga i informacije" o promeni statusa crkve, jednog od remek-dela vizantijske arhitekture.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da odbacuje ocene komiteta ocenjujući ih punim "predrasudama i pristrasnosti" i da su politički motivisane.

Aja Sofija je u državnom vlasništvu i zaštićena je, dodalo je ministarstvo, koje je optužilo Unesko za kršenje suvereniteta Turske.

Crkva Svete Sofije je sagradjena 537. godine, a u džamiju je pretvorena 1453. godine, odmah pošto su su trupe sultana Mehmeda Osvajača razorile, zauzele i opljačkale Konstantinopolj, današnji Istanbul.

Pet vekova kasnije, 1935. godine, tokom proevropske reforme Turske koju je predvodio Ataturk, pretvorena je u muzej. Aja Sofija je na Spisku svetske kulturne baštine Uneska.

Odluka o pretvaranju Aja Sofije u džamiju u julu 2020. godine izazvala je kritike širom sveta, posebno u Grčkoj koja vizantijski period smatra delom svoje istorije i kuture.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.