AAA

SCENA | 29.07.2021 15:00 > 29.07 16:01

Beograd i Priština: Saradnja u kulturi u raljama politike (VIDEO)

Uprkos interesovanju gradjana, saradnja Srbije i Kosova u kulturi je takoreći nepostojeća, a to je delimično posledica i političkog diskursa koji svakodnevno pothranjuju političke elite Beograda i Prištine.

Prištinski reditelj Kuštrim Kolići iz nevladine organizacije Integra rekao je agenciji Beta da je paradoksalno da je pre desetak ili više godina bilo saradnje u kulturi a sada je "gotovo nepostojeća".

"To je i posledica političkog diskursa koji svakodnevno hrane naše političke elite. I pored toga ima nekih slučajeva kada se ta saradnja ostvaruje na nivou umetnika ili članova civilnog društva. Saradnja na institucionalnom nivou skoro da ne postoji, ili ja nemam saznanja da postoji", rekao je Kolići.

Programski direktor Inicijative mladih za ljudska prava, Ivan Djurić, rekao je agenciji Beta da je saradnja Srbije i Kosova u kulturi još na nivou nezavisnih produkcija, ali da ipak postoji i da je živa, iako na margini.

"Šteta je što je (saradnja) na margini, što se svaki izlazak te saradnje u 'mejnstrim' dočekuje 'na nož'. Ali, važno je reći da ona postoji i da živi", rekao je Djurić.

Po njegovim rečima, medju gradjanima apsolutno postoji interesovanje za kulturu druge zajednice i upravo je zadatak aktivista, medija i politike da zaustave neprijateljstvo koje se razvija prema tom interesovanju.

Interesovanje "bi bilo i mnogo veće kada ne bi nosilo rizik da ćete biti napadnuti na nekom dogadjaju, da ćete biti označeni kao izdajnici zato što vas zanima šta se dešava s druge strane", rekao je on.

Kolići, medjutim, smatra da interesovanje za kulturnu scenu druge zajednice nije na potrebnom nivou i da je vrlo malo.

"Možda jedna mala grupa koja ima interesovanja za to što se dogadja van njenih granica, ili radi van svojih granica, može znati šta se dogadja... ali te informacije skoro da ne postoje. To je posledica izolacije koja se hrani etnocentričkim narativom", rekao je on.

Na pitanje kako se dijalog Beograda i Prištine odražava na saradnju u kulturi, Kolići je rekao da taj dugotrajan politički proces nije imao pozitivan uticaj u bilo kojoj oblasti, a još manje u oblasti kulture.

"Do sada je možda uticao i negativno, jer kada je jezik političara, onih koji stvaraju politiku, tako oštar, to se odmah reflektuje i na društvo i interesne grupe u kulturi. Zbog toga se sve što se gradi, vrlo lako minira političkim kalkulacijama naših političara... To uništava svaku inicijativu koja se trudi da stvara dobrosusedstvo i gradi saradnju dva naroda", rekao je on.

Djurić je rekao da dijalog Beograda i Prištine ima potencijala da dramatično poboljša mogućnost za saradnju, ali da čim se približi neka runda razgovora, tenzije u društvu porastu i "prelome se na onima koji saradnjuju na terenu", čime se dobija negativan efekat.

Govoreći o uspehu festivala "Mirdita Dobar dan", Djurić je rekao da je rano za procene, ali da ima zadovoljstva jer se jednom ili dvaput godišnje saradnja dva naroda u kulturi stavi u fokus javnosti.

"Tim festivalom se otvara prostor za druge saradnje tokom godine", dodao je on.

Kolići je rekao da je festival "Mirdita Dobar dan" jedna od retkih inicijativa koje su preživele atmosferu koja se formira izmedju Srbije i Kosova, dok su se druge inicijative razvijale i gasile.

"Nije nimalo lako, posebno imajući u vidu da su protivnici vrlo jaki... Ali mi nemamo nameru da stanemo, ako se zaustavimo onda gubimo. Istina je da je taj festival malo ostrvo u ovom haosu i balkanskoj džungli, ali je ipak festival koji daje nadu. To je festival koji je prozor koji će se kad-tad otvoriti, i mi verujemo da će se proširiti i na druge krugove društva", smatra Kolići.

Na pitanje o tome da li festival "Mirdita Dobar dan" može da doprinese smanjivanju etničke distance izmedju dva naroda, imajući u vidu okolnosti pod kojima se realizuje, Kolići je rekao da ima umetnika s Kosova koji nikada nisu bili u Beogradu, ali su odrasli na pričama da su Srbija i Srbi "nešto katastrofalno".

"Tako da je na nivou umetnika, intelektualaca, aktivista, akademika koji učestvuju na našim manifestacijama, to vrlo dobra intervencija. Drugi nivo se odnosi na nivo društva. Mi se uvek obraćamo široj publici, ne samo gledaocima iz redova civilnog društva. Ponekad imamo više, ponekad manje uspeha, ali to je ipak uticaj na angažman koji dolazi s političkog nivoa", rekao je on.

Kolići je rekao da su, nažalost, Kosovo i Albanija daleko od regionalne saradnje, a da Hrvatska, Srbija i BiH, uprkos razlikama koje postoje, ipak saradjuju na dobrom nivou u umetničkoj proizvodnji.

"Zavisi od ljudi kako vide patriotizam. Ja patriotizam vidim u stvaranju dobrosusedskih odnosa, poštovanju medju ljudima različitih nacionalnih i drugih pripadnosti", rekao je on.

Djurić je ocenio da odgovor ne može da bude da se narodi zatvore u svoje mitove i istorijske čitanke, za koje je ocenio da su nacionalistički i propagandistički.

"Odgovor na pitanje i probleme koje nas muče, je da probamo da razgovaramo zajedno i da se upoznamo, na najličnijem i najjednostavijem nivou... Mislim da nas suštinski približava medjusobno upoznavanje i na površnom nivou, i na dubljem, kroz umetnost i kulturu, kroz debate o aktuelnim temama u politici i društvu", smatra Djurić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.